Način pripreme
Oljuštite i isecite krompir na kockice.
Stavite ih da se prže u masti sa malo soli na umerenoj vatri, mešajte s vremena na vreme.
Isecite praziluk i kad krompir omekša, dodajte i njega sa još malo soli.
Pržite dva povrća dok ne dobije zlatnu boju i ocedite od masti.
Umutite jaja sa malo soli i po želji sveže samleven biber i iseckan peršun.
Sipajte smesu od jaja u tiganj sa uljem i nakon nekoliko sekundi sipajte i rasporedite ravnomerno krompir sa prazilukom. To je i glavna razlika između fritate i španske tortilje, kod koje se sve pomeša i onda se stavlja u tiganj.
Pecite na tihoj/umerenoj vatri sa jedne strane i dalje možete raditi na tri načina. Jedan je da stavite u rernu, samo sa uključenim gornjim grejačem da se zapeče odozgo.
Druga varijanta je da poklopite poklopcem i da ostavite na tihoj vatri dok se jaja ne stvrdnu. Treći način je da okrenete i da zapečete sa druge strane da liči na tortilju.
Razlika između tortilje espanjola i fritate je prisustvo bibera i peršuna, ako ih koristite.
Neki italijani, na primer, kuvaju krompir seku ga na kockice i onda stavljaju u jaja na vatri, to je zdravija varijanta, ali ipak po mom mišljenju nije toliko ukusno,
Vi odlučite kako najbolje da pripremite ovaj italijanski specijalitet, koji liči na špansku tortilju od krompira, čak podseća i na patatnik.
Međutim, svaka kultura je dodala nešto svoje i to je čini jedinstvenom.
Prijatno!