Način pripreme
Duboki tiganj za prženje na temperaturi 180 stepeni.
Sitno izrendamo šargarepu, beli luk iseckamo sitno, mladi luk iseckamo, promešamo. Dodajemo ulje od susama, šećer, kukuruzni skrob, so i mleveno meso. Sve promešamo rukama, ostavljamo 15 minuta sa strane.
Paprike isečemo sa jedne strane kao džep, ne sečemo donji deo, ne odvajamo dršku. Operemo hladnom vodom da se očiste semenke i dobro osušimo ubrusom. Ako nisu dobro osušene prilikom prženja će mast mnogo da prska.
Pripremamo tempuru pre prženja paprike da konsistencija bude između retke i guste.
Svaku papriku punimo mlevenom mesom, ručno, ne treba da izlazi van isečene paprike. Malo pritiskamo rukama.
Ugrevamo ulje do 180 stepeni, možemo koristit kuhinjski termometar (od 9. stepeni na 7 stepenu na ringli). Da bismo proverili da li je dovoljno ugrejano, stavljamo drveni štapić i ako se oko njega skuple mehurići/balončići, znači da je temperatura odgovarajuća za prženje.
Svaku papriku potopimo u tempuru/možemo dodati i nekoliko kockica leda da bi se smesa za pohovanje održala hladna / tačno pre prženja i odmah nakon toga stavljamo u ugrejano ulje, pržimo oko 5-6 minuta ili dok ne postane hrskava spolja i gotova unutra. Ne pržimo više od 3 paprike da ne padne temperatura masti.
Vadimo na ubrus.
SOS
Promešamo sve sastojke za sos, stavljamo u posudu. Paprike isečemo na tri komada. Svako parče potopimo u soja sos.
Serviramo tople.