Medenjaci sa kakaom

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3481361k127
Medenjaci sa kakaom
Fotografije: Doni Niki
1 / 3
19/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Neobični praznični medenjaci sa kojima ćete dočekati svoje goste"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • med - 6 supenih kašika
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 200 g
  • šećer u prahu - 200 g
  • kakao - 6 supenih kašika
  • sok od pomorandže - 3 supene kašike (esencija)
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • cimet - 1 kašičica
  • đumbir u prahu - 1 kašičica
  • kranfilić u prahu - 1 kašičica
  • tečna čokolada - za slepljivanje
  • bela čokolada - za dekoraciju
  • gel boje
* merne jedinice

Način pripreme

U kaseroli se zagrevaju maslac i med, bez da uzavru. Jaja sa šećerom u prahu, solju i sokom od pomorandže se mute metalnom žicom za mućenje.

Suvi sastojci se proseju. U smesu od jaja se postepeno dodaje istopljeni maslac i med, kao i suvi sastojci.

Mesi se lepljivo testo koje se pokriva folijom i stavlja se u frižider na 60 minuta ili u zamrzivač na 20-30 minuta dok se ne stegne.

Na nabrašnjenu radnu površinu se otkida testo i razvija se kora debljine otprilike 1/2 cm.

Pomoću prstena ili čaše se seku krugovi koji treba da budu za jednu veličinu veći od otiska štampe.

Kada su ištampani, kolačići se peku u zagrejanoj rerni na 160 stepeni sa ventilatorom ili na 180 bez ventilatorom - otprilike 7-10 minuta u zavisnosti od rerne.

Ispečeni medenjaci se hlade i slepljuju se dva po dva pomoću smese.

Po želji mogu da se dekorišu obojenom čokoladom ili ajsingom. Stavljaju se u kutiju da se ne bi pokvasili.

Medenjaci sa kakaom su gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: