Grančice sa viršlama

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
9k
95
591
12/03/2019
"Kada kuvaš sa željom i maštom - umesto obične viršle, na stolu se servira ukusna grančica sa viršlama "
Priprema50 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno75 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano148
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 4 šolje
  • ulje - 100 ml
  • voda - 200 ml
  • kvasac - 1/2 kocke
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 1 komad
  • viršle - 6 komada
  • Za mazanje
  • maslac - 1 kašika
  • žumance - 1 komad
  • Za posipanje
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno u posudu. Pravimo udubljenje. Razbijamo jaje. Dodajemo kvasac u blago zagrejanu vodu i mutimo zajedno sa šećerom i kašikom brašna. Dodajemo ulje i so. Zamesimo testo. Nabrašnimo radnu površinu i dodatno ga mesimo. Ostavljamo ga uvijeno na toplom da naraste 30-40 minuta.

Nakon što naraste, delimo ga na 6 delova. Svaki deo razvijamo na nabrašnjenoj radnoj površini u obliku pravougaonika. Oblik treba da je dovoljan da se viršle uviju samo jednom, a krajeve testa da pritisnemo s jednog ka drugom kraju. Pomoću noža sečemo na kolutove na jednakom odstojanju, potpuno pokriveno viršlom, bez pritiskanja testa.

Nakon toga okrećemo kolut sa viršlom i testom, tako da legne u levo, drugu uvijamo u desno, posle opet u levo i tako do kraja, s tim što je poslednji krug na početku kao centar. Pažljivo stavljamo u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje. Dobijaju se peciva sa poređanim krugovima.

Ostavljamo da narastu na toplom 30 minuta. U odvojenoj posudici mutimo dobro žumance sa omekšalim maslacem. Kada narastu mažemo testo umućenim žumancem i maslacem pomoću četke. Posipamo testo susamom ili mešavinom začina. Pečemo na 180 stepeni u zagrejanoj rerni. Nakon što se ispeku, serviramo ih sa kompotom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar