Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Uvijena fokača sa maslinama, paradajzom i origanom

Uvijena fokača sa maslinama, paradajzom i origanom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Uvijena fokača sa maslinama, paradajzom i origanom
Fotografije: Rositsa Petrova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Interesantna ideja za uvijanje omiljene italijanske fokače Miris u kuhinji je neodoljiv"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 g
  • voda - 250 ml
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • kvasac - 1 kesica (7g)
  • maslinovo ulje - 30 ml
  • za serviranje
  • masline - 10 - 15 komada
  • paradajz - 1 komada
  • origano
  • bosiljak
  • maslinovo ulje - 20 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrevamo vodu i u nju stavljamo kvasac, šećer i 4-5 supenih kašika brašna. Pokrivamo posudu i sačekamo 101-5 minuta kvasac da se aktivira.

Prosevamo preostalo bršano, pravimo udubljenje i u njega sipamo nadošao kvasac, maslinovo ulje, so. Zamesimo meko testo. Namažemo ga uljem i ostavljamo da se udvostruči.

Od nadošlog testa oblikujemo dug fitilj, uvijamo i uvijamo u pleh. Ponovo sačekamo 20 minuta da nadođe.

Za to vreme oljuštimo i isečemo paradajz. Stavljamo ga na papir da se ocedi višak vode. Isečemo masline i ukrasimo fokaču.

Posipamo origanom i maslinovim uljem, prelivamo sa malo maslinovog ulja i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta ili dok ne dobije lepu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: