Način pripreme
Rastvorite kvasac sa otprilike 50 ml vode. Dodajte šećer.
Prosejte brašno i u njega dodajte so.
Sipajte ostalu količinu vode u kvasac, dodajte maslinovo ulje i tečnost sipajte u nekoliko navrata u udubljenje, napravljeno u brašnu.
Umesite meko testo, pa ga prebacite u nauljenu posudu. Pokrijte ga folijom da se ne bi uhvatila korica i ostavite ga da nadođe dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Nadošlo testo rasporedite na 4 lopte, oblikujte ih u fokače i poređajte ih u tepsije za pečenje podmazane maslinovim uljem.
Ostavite testo da se odmori po drugi put na otprilike 20 minuta ili dok se ne podigne.
Nakon toga je naprskajte maslinovim uljem.
Paradajz naseckajte na polovine ili na kružiće. Poređajte ih odozgo na testo.
Pospite origanom, možete da koristite i svež.
Rasporedite masline očiščene od koštica, krupnije naseckane.
Fokače pecite na 180 stepeni otprilike 20 minuta.
Aromatična fokača sa čeri paradajzom i maslinama je veoma ukusna.