Način pripreme
Od nabrojanih sastojaka zamesim meko i nelepljivo testo. Ostavljam ga na toplom da naraste.
Nakon toga ga delim na pola, a ako želim tanje fokače, može i na 4 lopte.
Razvlačim namašćenim rukama u okrugle pogače i stavljam u namazane posude za pečenje (ako nema papira za pečenje pri ruci).
Dok stoje, sečem masline ili na kolutove ili na polumesece.
Prstima nabadam odozgo celu fokaču. Posipam ravnomerno maslinama i origanom.
Stavljam još bosiljka i bibera. Vi je začinite po vašem ukusu.
A ljubitelji pikantnog mogu da pospu jednu fokaču sitno isečenom ljutom papričicom ili čilijem.
Ostavila sam oko 15-20 minuta da narastu i za to vreme rernu da se zagreje do 180-200 stepeni.
Pekla sam ih oko 20-25 minuta (to zavisi od rerne) dok nisu dobile prijatnu zlatastu boju.
Izvadila sam ih i posula sa malo soli i polila tankim mlazom maslinovog ulja.
Ukusna je kako topa tako i hladna, u društvu šolje ajrana.
Nek vam je ukusno!