Način pripreme
U šerpi skuvamo oljušteni krompir oko 30 minuta, izgnječimo na pire odgovarajućom spravom ili viljuškom, ali ne mikserom.
Posebno ugrevamo oko 20 g maslaca i dodajemo 250 ml svežeg mleka. Ugrevamo 1-2 minuta na vatri - da bude toplo i dodajemo u pire.
Mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu. Dodajemo oko 50 g sira - izmrvljenog tj, izgnječenog rukom. Promešamo. Dodajemo u smesu salsu ili paradajz /iseckan/, oko 4-5 kašika. Promešamo.
Koprivu operemo toplom vodom, odvojimo drške i kuvamo u šerpi oko 15 minuta, ocedimo i sitno iseckamo. Dodajemo u smesu sa pireom, a takođe i sitno iseckan luk i začine.
Važno je da kažemo da se jelo takođe može pripremiti i sa 1 kg krompira, pošto će sveže mleko biti oko 150 ml, a druguh sastojaka skoro isto!