Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjene paprike»Zapečene paprike sa bogatim i ukusnim nadevom

Zapečene paprike sa bogatim i ukusnim nadevom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Zapečene paprike sa bogatim i ukusnim nadevom
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Raskošno jelo, servirano na neponovljiv način"

Potrebni sastojci

  • paprike - 6 komada
  • paradajz - 1 komad, za zatvaranje paprika
  • za nadev
  • mleveno meso - 400 g
  • pirinač - 100 g
  • kinoa - 1/2 šolje za kafu, skuvana
  • krompir - 1 komad
  • kačkavalj - 100 g
  • šargarepa - 1 komad
  • paradajz - 1/2 šolje, samleven
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • crveni luk - 1 komad
  • peršun - 3 supene kašike
  • čubar - 1 kašičica
  • biber - 1/3 kašičice
  • ulje - 3 supene kašike
  • so
  • za sos
  • kiselo mleko - 300 ml
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 3 supene kašike
  • limun - za ukras
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i očistimo povrće. Odvojimo pažljivo semenke i natrljamo unutrašnjost solju. Luk i šargarepu sitno sečemo. Krompir i kačkavalj krupnije izrendamo.

Paradajz isečemo na kriške jednake debljine, kojima ćemo zatvoriti paprike. Koritim ga umesto krompira, zato što prilikom pečenja nadev upija dodatno paradajz i ostaje sočan.

U kaseroli dinstamo šargarepu i luk. Kad omekša u njih dodajemo pirinač. Nakon 2 minuta uz neprestano mešanje dodajemo 200 ml tople vode ili bujon.

Dodajemo začine, biber, alevu papriku i paradajz. Ostavljamo nadev da se dinsta na tihoj vatri dok tečnost ne ispari. Skidamo sa vatre i sačekamo da se ohladi.

U posudu stavljamo mleveno meso, u koje smo dodali krompir, kačkavalj, prethodno skuvanu kinou, sveže isečen peršun i čubra. Promešamo dobro i dodajemo hladnu smesu. Ponovo dobro promešamo sastojke za nadev.

Velikom iglom na nekoliko mesta probušimo paprike i napunimo ih smesom.

Zatvorimo parčetom paradajza. Poređamo punjene paprike u pleh u koji dodajemo vrelu vodu, koja je 1/3 iznad njih. Pokrivamo folijom dok se dinstaju. 15 minuta pre nego što izvadimo iz rerne otvaramo da se zapeku i porumene.

Pečemo na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni oko 50 minuta.

U vatrostalnoj kaseroli umutimo jaja, kiselo mleko i brašno. Kuvamo na tihoj vatri uz neprestano mešanje, dodajemo do bujona u kojem su se pekle paprike. Začinimo solju i biberom po ukusu.

Za podlogu koristimo kriške limuna i posipamo sa mnogo peršuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: