Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od lešnika»Francuska seoska torta sa lešnicima

Francuska seoska torta sa lešnicima

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
22874943
Francuska seoska torta sa lešnicima
Fotografije: Yanitsa Nikolova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Brzo je potrebno da izmislimo drugi rođendan, zato što nemamo strpljenja da probamo omiljenu francusku seosku tortu"

Potrebni sastojci

  • testo za kore
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 150 g
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 50 g
  • med - 2 supene kašike
  • soda bikarbona - 2 kašičica
  • brašno - 400 g, prosejano
  • krem
  • kisela pavlaka - 740 g
  • kiselo mleko - 200 g, 4, 5 %
  • šećer u prahu - 5 supene kašike
  • još
  • lešnici - 150 g, samleveni (ili orasi)
  • džem od borovnica
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpi pomešamo jaje i šećer, dodajemo mleko, med, sodu i na kraju maslac. Kuvamo uz neprestano mešanje dok ne dobije karemel.

Nakon toga skidamo sa vatre i odmah stavljamo brašno, radimo brzo da se testo ne stegne. Oblikujemo glatko testo, delimo na 7 ili 9 lopte, oko 85 g svaka.

Svaku razvučemo na tanku koru, oko 3 mm i oko 30 cm u prečniku. Pečemo na papiru za pečenje, pre toga izlupamo viljuškom da se ne diže za vreme pečenja.

Po originalnom receptu za jednu tortu je potrebno 5 kora. Od drugog testa možemo napraviti kolače ili nešto drugo. Nakon što ih ispečemo tacnom isečemo po ivicama da bude ravnomerno.

Za krem u posudu stavljamo pavlaku, kiselo mleko i šećer i promešamo nekoliko puta, ne koristimo mikser, da ne postane vodeno.

Na tacnu poređamo prvu koru, posle od krema, nekoliko kašika džema od borovnica, koru itd, završavamo kremom svuda.

Posipamo mlevenim orašastim plodovima. Pokrivamo streč folijom i stavljamo na jednu noć u frižider.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: