Način pripreme
Pileće bataci se skuvaju, izvade se i odvoje od kostiju, koža se baci.
Bujon se procedi i sačuva. Pirinač se opere i ocedi, paprika, šargarepa i luk se iseku na parčiće.
Zaprže se u zagrejanom ulju dok ne omekšaju. Sipa se pirinač, promeša se minut-dva da dobije staklastu boju i sipaju se 2 šolje bujona i 3 šolje vode. Začinjava se solju po ukusu, origanom, karijem, biberom.
Dodaje se isečeno pileće meso i meša se. Kuvamo 3 minuta na ringli, tek toliko da nabubri pirinač i prebacujemo u široku posudu za pečenje.
Pečemo u zagrejanoj rerni dok pirinač ne bude gotov. Gleda se s vremena na vreme. Ako želite sočan pirinač izvadite posudu za pečenje i kutlačom prelijte začinjenim pilećim bujonom.
Servira se sa mariniranim ljutim paprikama, prstohvatom svežeg peršuna i biberom. Servirano sa domaćom lepinjom sa origanom i maslacem je jedinstveno ukusno i praznično.