Ljute paprike predstavljaju plod tropskog žbuna roda Capsicum. Biljka je visine koja dostiže do 1 metar ima granasto stablo, bele ili svikaste cvetove koji imaju plavo ljubičaste mrlje. Neke vrste su toliko ljute da samo njihovo dodirivanje izaziva iritaciju kože.
Istorija ljutih paprika
Ljute paprike su dar od prirode jedinstven po svom ukusu i svojim lekovitim svojstvima. Poznate kao čili paprike (Capsicum annuum), ljute paprike potiču iz Južne Amerike. Ima podataka da su ljudi u Peruu poznavali i koristili ljute paprike još pre 6000 godimna pre nove ere. Nakon što su prenesene u Evropu, manje "vatrene" paprike brzo su se rasprosrlee i u Indiju i Tajland i po celom svetu.
Interesantna je činjenica da je tokom 1912. godine američki hemičar Vilbr Skovil sastavio skalu po kojoj se danas meri koeficijent ljutine različitih vrsta paprika. Prema Skovilovom testu najljuće paprike na svetu su od vrsta Naga i Habanero koje su od roda Capsicum chinenese. Paprika Naga Jolokia ili "paprika utvara" naprimer sadrži između 85 hiljada i milion i 75 hiljada skovilovih jedinica. Za poređenje feferoni sadrže jedva 100 do 500 jedinica.
Na početku ova skala je bila urađena sa medicinskim ciljem i istraživala je mogućnosti kapsacina da se koristi kao anelgetik, protiv artiritisnih oboljenja, kod dijabetične neuropatije i glavobolje. Ljute paprike su vekovima navođene kao hrana dugovečnih. Što više kapsacina sadrži određena vrsta paprike toliko je ona ljuća i bogata antioksidansima. Prema stručnjacima kapsacin je zaštitno sredstvo paprike od životinja, logično i od ljudi.
Kada jedemo ljute paprike, njihov pikantni ukus aktivira receptora za bol na jeziku. One tako šalju saopštenje mozgu. Ako redovno jedemo ljuto, ćelije postaju bezosećajne. U određenom momentu čovek se navikne na ljutinu i čak oseća zadovoljstvo od nje. Specijalisti za ishranu objašnjavaju da je to zbog endorfina, nazivanog još i hormon sreće, čije ispuštanje izazivaju papričice. Prema tome jedenje ljutih paprika nas čini srećnima.
Vrste ljutih paprika
Pet pripitomljenih vrsta ljutih paprika su Capsicum Annuum, Capsicum frutescens, Capsicum chinense, Capsicum pubescens i Capsicum baccatum. To su najrasprostranjenije vrste ljutih paprika, ali postoji još mnogo različitih vrsta.
Sastav ljutih paprika
Ljute paprike su veoma korisne jer sadrže mnogo vitamina i minerala, proteina i šećera. U 100 g ljute paprike sadrži se: 0 g belančevina, 10 mg kalcijuma, 13.2 mg magnezijuma, 24 mg fosfora, 76 mg vitamina C, 115 mg vitamina A, vitamin E, B1, B2, B6, gvožđe, kalijum, niacin, triptofan i dr. Dokazano je da se u tri papričice sadrži toliko vitamina C koliko u 1 kg limuna. Kapsacin je mađioničar, koji ljutim paprikama daje jedinstvena svojstva. On pomaže brzom sagorevanju kalorija i jedan je od najjačih antioksidansa.
Izbor i čuvanje ljutih paprika
Kupujte ljute paprike koje su dobro oformljene, sjajne i tvrde, čine se teškim za svoju veličinu. Izbegavajte paprike koje su mekane i zbrčkane, imaju mrlje i pukotine. Čuvajte ih u frižideru, da sačuvaju svoju svežinu i korisna svojstva duže vreme. One su trajnije od slatkih paprika - čuvaju se nedelju dana, pre nego što počnu da menjaju svoj ukus. Za tu svrhu stavite neoprane paprike u papirnu kesu ili ih jednostavno uvijte u papir i čuvajte u odeljku za povrće u frižideru. Ne preporučuje se stavljanje ljutih paprika u najlon kese, jer će se ovlažiti što će učiniti da se brže pokvare. Nakon što dodirnete ljute paprike operite temeljno ruke da se ne oljutite.
Ljute paprike u kulinarstvu
Ljute paprike su karakteristično povrće koje prisustvuje na skoro svakoj trpezi kod nas. One mogu da se konzumiraju sirove ili dodate u različita jela. Ljute paprike daju svoj ukus jelima. Mnogo često se koriste u jelima sa mesom, čorbama i jelima od povrća. Od tucanih ljutih paprika dobija se ljuta aleva paprika, što je sjajna alternativa svežim paprikama. Tradicionalno ljute paprike se konzerviraju samostalno ili s drugim povrćem tako da su na taj način dostupne i tokom zime.
Koristi od ljutih paprika
Da su ljute paprike jedan od najkorisnijih darova prirode već je naučno dokazano. Što više kapsaicina sadrži određena vrsta paprike, to je ona ljuća i bogatija antioksidansima. Kapsaicin je moćan antioksidans sa širokim rasponom korisnih svojstava na zdravlje čoveka. Dve kašičice crvene ljute paprike obezbeđuje oko 6% od dnevne potrebe organizma za vitaminom C i više od 10% vitamina A.
Prema istraživanjima prirodne komponente koje se nalaze u crvenim ljutim paprikama koje im daju ukus ubijaju ćelije raka, čuvaju telo od sinusnih infekcija. One su anti-upalni element i brinu se za umirenje stomaka. prilikom svakodnevnog konzumiranja ljutih paprika umiruje se disanje i smanjuje se bola ako ga ima. Dokazano je još da ljute paprike smanjuju telesnu masnoću i pomažu pri mršavljenju.
Čili paprike su se pokazale kao efektivno sredstvo u borbi protiv prekomernih kilograma. Dokazano je da jedenje jedne kašičice mnogo ljute crvene paprike nakon svakog jela gori po 15 kalorija. Njihov efekat mršavljenja je takav jer nas teraju da se znojimo, ubrzavaju metabolizam i tope masnoće. U praksi ljutina "oksidiše" čitave slojeve masnih naslaga.
Kapsaicin u ljutim paprikama je jednstvena materija ove vrste i ima sposobnost da natera ćelije raka prostate da se samoubiju, zaustavlja bolove u zglobovima i smanjuje tumorna nervna vlakna u mozgu. Otkriće pozitivnih efekata kapsaicina može da pomogne u otkriću leka protiv raka prostate. Ljute paprike i druga pikantna hrana mogu da pokažu pozitivan efekat na krvni pritisak. Pri jedenju ljutih paprika naše žlezde dobijaju signale i počinju da luče endorfin poznat kao hormon sreće i zadovoljstva.
Konzumacija ljutih paprika pomaže da se smanji rizik od hiperinsulimije (visok nivo insulina u krvi) ili smetnje povezane s dijabetesom tipa 2. Kapsaicin u ljutim paprikama ne samo da smanjuje bol, već ljutina simulira sekreciju koja pomaže u pročišćavanju zapušenog nosa i pluća. On je efikasno sredstvo za olakšavanje osteoporoznih bolova, ima olakšavajuće dejstvo kod bolova izazvanih neuropatijom dijabetičara i psorijazom. Ljute paprike su vekovima smatrane moćnim afrodizijakom. Likopen i kapsaicin imaju antikancerogeno dejstvo i sredstvo su za borbu protiv starenja.
Štetnost ljutih paprika
Koliko god da su korisne nije preporučljivo da se preteruje sa njihovom konzumacijom. Ljuto u našem meniju treba da je dobro dozirano. Ljute paprike nisu preporučljiva hrana za ljude sa oštećenim stomakom, crevima, jetrom i bubrezima, kao i za ljude koji pate od kardio-vaskularnih bolesti. Ljutie paprike mogu da prave problem i onima od nas koji imaju holecistitis, gastritis, kolitis, čir, probleme s pankreasom. Ljuto često uzrokuje umanjenu funkciju želudca i creva. Kao rezultat toga javljaju se bolovi, a ponekad čak dolazi i do krvarenja.
Čak ni specijalisti gastroenterologije nisu istog mišljenja po pitanju da li su ljute paprike štetne ili korisne. Iako ljutina deluje razdražujuće na želudac i da je kontraindikovana kod čireva, ima podataka da zahvaljujući ljutim paprikama neki ljudi uspeju da izleče čir. To je verovatno zbog stimulacije sekrecije sluzi u stomaku, koja stvara zaštitni sloj na želudačne sluznice.