Način pripreme
U posudi prosejemo brašno i dodajemo so, promešamo.
U drugu posudu stavljamo jedno umućeno jaje i belance drgugog, šećer, ugrejano mleko i vodu i izmrvljen kvasac, mešamo dok se kvasac ne rastopi.
U etapama dodajemo brašno i zamesimo meko testo. Podelimo testo na 5 jednakih lopti i uvijemo čistiom krpom na 20 minuta.
Svaku loptu razvučemo na koru prečnika veličine pleha.
Poređamo kore jedna na drugu, obilno između namažemo mašću ili pospemo mrvljenim sirom.
Uvijemo kore u rolat. Usučemo i izvučemo rolat što je moguće da bude dug.
Namažemo pleh i uvijemo rolat u oblik puža i ostavljamo na toplom da nadođe 1 sat.
Pogaču namažemo žumancem, pomešanim sa 1-2 supene kašike svežeg mleka i stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pečemo oko 40 minuta dok ne dobije lepu boju.