Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Male pogače»Pogačice sa kupusom, prazilukom i jajima

Pogačice sa kupusom, prazilukom i jajima

Pogačice sa kupusom, prazilukom i jajima
Fotografije: Veselina Konstantinova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
20
"Niko ne odbija tople pogačice, a zbog punjenih toplih pogačica može i rat da počne"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - oko 800 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • voda - 1 šolja, mlaka
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • jaja - 2 komada
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • kvasac - 1 kockica
  • ulje - 3 supene kašike
  • za nadev
  • kupus - 1/2 glavica, mala
  • praziluk - 2 struka, srednje veličine
  • jaja - 3 komada
  • ulje - 3 - 4 supene kašike
  • žumance - za premazivanje
  • himalajska so - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ratvorite kvasac u malo mlake vode. Dodajte šećer, prstohvat bršana, promešajte i ostavite na toplom da nadođe.

Pomešajte sve sastojke u posudi bez brašna. Prosejte brašno i dodajte pola. Mešajte dok ne dobijete gusto testo. Pokrijte posudu i ostavite na toplom oko 20 minuta.

Isecite kupus na tračice i kuvajte ga dok ne omekša. Ocedite.

Skuvajte jaje tvrdo /12-13 minuta/. Stavite ih u hladnu vodu, nakon toga oljuštite i izrendajte.

Očistite praziluk i isecite ga na krugove. Ugrejte ulje i dinstajte ga dok ne omekša. Dodajte kupus i kuvajte 2-3 minuta. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Dodajte rendana jaja i promešajte.

U nadošlo testo dodajte preostalo brašno i mesite. Gotovo testo pokrijte krpom i ostavite još 10-15 minuta na toplom.

Podelite testo na lopte. Razvucite svaku na pogačicu, stavite u sredinu od nadeva i uvijte sa svih strana. Okrenite sa glatkom stranom na gode i poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje.

Namažite svaku pogačicu umućenim žumancem i pospite himalajskom solju.

Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

Gotove pogačice naprskajte hladnom vodom uvijte krpom i ostavite da omekšaju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: