Način pripreme
Patlidžane pečemo, dinstamo i oljuštimo (ostavljamo ih sa drškama). Otvaramo konzervu paradajza i sipamo sok od njega u posudu. Stavljamo paradajz u posebnu posudu i izgnječimo rukama.
Prebacujemo odvojeni sok u prvu posudu. Ugrevamo maslinovo ulje u šerpi na umerenoj vatri. Stavljamo luk i pržimo oko 2 minuta uz neprestano mešanje.
Dodajemo beli luk i pržimo dok ne dobije braon boju. Dodajemo sok od paradajza i stavljamo da smesa provri. Kuvamo dok se ne zgusne, nakon toga dodajemo izgnječeni paradajz, pola tegle vode, lovorov list, so i biber po ukusu. Ostavljamo sos da se malo krčka i često ga mešamo.
Gotov je kad se zgusne i redukuje do 3 ½ šolje tečnosti. Vadimo lovorov list i sipamo sos od paradjza u pleh, u kojem ćemo kasnije peči patlidžane.
Na providnoj foliji oblikujemo kvadrat od mlevenog mesa debljine 1 cm - veličina kvadrata treba da bude u skladu sa veličinom patlidžana. U sredinu stavljamo patldžan, malo ga rasporedim po sredini viljuškom da ga dobro posolim spolja i iznutra, ako želimo možemo dodati i kačkavalj.
Uvijamo foliju tako da sačuvamo oblik patlidžana da bude svuda obavijen mlevenim mesom.
Prebacujemo u sos od paradajza i pečemo na srednje umerenoj rerni dok mleveno meso ne bude gotovo.