Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Bombone»Čokoladni tartuf sa ljutim kajenskim biberom

Čokoladni tartuf sa ljutim kajenskim biberom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Čokoladni tartuf sa ljutim kajenskim biberom
Fotografije: marcheva14
1 / 8
07/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
40
"Čokolada i kajenski biber - e to se zove pikantan čokoladni užitak za one, koji znaju kako da uživaju u životu"

Potrebni sastojci

  • pavlaka - 150 ml, sa visokim procentom masti
  • čokolada - 200 ml (60 % kakaa)
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • maslac - 50 g, na sobnoj temperaturi
  • maskarpone - 100 g, na sobnoj temperaturi
  • melasa - 1 supena kašika
  • suve šljive - 5/6 komada
  • suvo grožđe 1/2 supene kašike, tamno
  • konjak - 3/4 supene kašike
  • čokoladni keks - 240 g ili mrvice od kolača
  • za pokrivanje
  • crna čokolada - 200 g
  • ulje od avokada - 2 supene kašike ili obično suncokretovo
  • kajenski biber - 1/4 kašičice do 1 1/2 šo ukusu, ljut
  • roze biber - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Suvo voće potopimo u konjak ili neki drugi kvalitetan alkohol na oko 2-3 sata. Nakon toga ocedimo i isečemo na sitne komade. Alkohol sačuvamo, ostavljamo sa strane.

Keks/kolač sameljite u blenderu na mrvice. Ostavite sa strane.

Izlomite čokoladu na komade dok ne dobijete mrvice. Ostaite sa strane.

Izlomite čokoladu na komade i stavite u posudu. Ugrejte pavlaku dok ne provri i sipajte preko čokolade. Ostavite 2-3 minuta i nakon toga energično mešajte spatulom, dok ne dobijete homogenu smesu. Ostavite da se ohladi, da se zgusne dok ne dobijete odgovarajuću konsistenciju da mutite mikserom.

Kad se dovoljno ohladi, ponovo umutite i dodajte maskarpone u 2-3 porcije, nakon toga maslac i melasu.

Dodajte suvo voće i 2-3 supene kašike alkohola iz voća. Promešajte i dodajte mrvice keksa ili kolača. Dobro mešajte spatulom.

Kašičicom uzmite od smese i vlažnim dlanovima oblikujte loptice. Koristila sam vagu da bi bombone bile jednake težine, oko 16-17 g svaka. Poređajte ih na papir za pečenje u ravan pleh i ostavite u zamrzivaču da se zamrznu. Bombone možete pripremiti nekoliko dana ranije i čuvati u frižideru.

Pripremite glazuru tako što izmrvite deo čokolade i stavite na paru da se rastopi. Skinite sa vatre i dodajte drugi deo čokolade, isečene na sitne komade. Dodajte i 1/4 kašičice ljutog, kajenskog bibera i ulje. Mešajte i probajte do trenutka dok vam se ne dopadne ukus. Biber treba da se oseti, ljuto ima dobar kontrast sa čokoladom. Količina je po ukusu i dodavala sam sve dok se meni nije dopalo, treba da bude prijatno ljuto, osim toga, imajte u vidu da je ljuto ostalo i u delu bombona, glazura će omekšati ljutinu.

Izvdite dobro ohlađene bombone i potopite u čokoladu. Poređajte na papir za pečenje da se čokolada stegne.

Svaku bombonu, dok je još vlažna glazura pospite samlevenim roze biberom za prijatnu dekoraciju. Roze biber nije lju, nego mnogo aromatičan, posebno kad je tek samleven/izgnječen.

Koristila sam ulje avoka da, ali nije problem ako se zameni sa suncokretovim.

Melasa ne bi trebalo da se izostavi, ona je sa izuzetnim ukusom zagorelog šećera, mirisom čokolade, a takođe i mirosm lepe kafe.

Za mrvice sam koristila keksiće sa kakaom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: