Način pripreme
Ovo je jedna brza i malo drugačija varijanta dobro poznatih pilećih šnicli. Odgovarjuće za brz radni dan, kada želimo da jedemo nešto od mesa, ukusno i jednostavno za pripremu.
Pošto meso bude relativno brzo, prvo počinjemo sa pripremom priloga. Oljuštimo i isečemo oko pola kilograma krompira na kockice, stavljamo ih u vrelu vodu (možemo ih skuvati i oljuštiti nakon toga, ali kada su sitni kuvaju se brže).
Za to vreme vadimo ohlađene šnicle, izlupamo ih malo i začinimo solju i biberom, utrljamo začine dobro. Odozgo ravnomerno namažemo pileće meso sa senfom. Ostavljamo sa strane nekoliko minuta.
Isečemo glavice luka na polumesece, sipamo ih u širok tiganj i pržimo u malo masti. Nakon minut-dva stavljamo šnicle u njih, smanjujemo jačinu ringle.
Ovde je trenutak da dodamo smeđi šećer, uz pomoć kojeg ćemo karamelizovati jelo. (Gotov ukus liči na meso koje je bilo mariniranu u standardnoj smesi od senfa, soja sosa (ili univerzalnog) sosa i meda, ali ovde štedimo vreme, u kojem stoji u marinadi.
I pošto med brzo zagori kada se kuva u tiganju ili na roštilju, umesto njega koristimo šećer. Takođe treba da napomenemo da nije odgovarajuće da se stavlja šećer u kocki, pošto se teško razgrađuke, običan, nerafinisan braon šećer odrađuje odličan posao.
Mešamo s vremena na vreme luk i šnicle, poslednje okrećemo dva-tri puta. Gotovi su kad dobiju braonkastu boju.
Pre nego što šnicle budu gotove, ostaće vremena da pripremimo prilog uz njih - standarni krompir pire. Ocedimo krompir od vode i stavljamo u posudu. Začinimo solju i biberom, izgnječimo i dodajemo vodu i mleko (obe smese treba malo da ugrejemo, da dobro upiju smesu od krompira).
Dodajemo maslac i mešamo (naravno možemo praviti pire samo sa vodom ili mlekom, takođe i da smanjimo/pojačamo količinu oba po ukusu, da li želimo da bude gušće ili ređe.).
Serviramo tople šnicle, pomešane sa lukom, zajedno sa krompir pireom.