Način pripreme
1. Skuvajte krompir i izgnječite ga viljuškom dok je vruć. Stavite maslac, ulje, mleko, biber i so i dobro ih promešajte, dok se ne dobije vazdušast pire. Ostavite da se ohladi.
2. Za nadev isecite luk i ljutu papriku na veoma sitno, a beli luk istucajte ili narendajte. Zamesite ih sa mlevenim mesom, jajetom i začinima.
3. U zagrejanom ulju ili maslinovom ulju, na srednjoj vatri zapržite začinjeno mleveno meso, mešajući da se ne naprave grudvice. Kada promeni boju stavite paradajz pire i pržite dok ne bude gotovo oko 10 minuta, nakon toga ostavite smesu da se prohladi.
4. Za formiranje bombica, rasporedite prvo polovinu ohlađenog krompir pirea preko sloja prozračne folije (možete da razvijete oklagijom, da bude ravnomerno, debljine 1 cm).
5. Stavljajte po 1-2 kašike nadeva i pomoću folije pokrećite, poklapajući i kidajući potrebnu količinu, a posle dodatno oblikujte rukom u lopticu. (Stavila sam slike kako tačno pravim, lako je). Tako dok se ne potroši pire. Nakon toga rasporedite drugu polovinu i radite isto. Meni je izašlo 10 loptica.
6. Gotove bombice ostavite malo u frižideru da se stegnu, ako ćete ih pržiti. Ako više volite u rerni (kao ja) nije potrebno.
7. Uvaljajte ih u umućeno jaje i nakon toga u prezle i poređajte u posudu za pečenje posutu maslinovim uljem. Kapnite malo masnoće i preko njih i pecite na 220 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 10 minuta, samo dok blago ne porumene.
8. Ako više volite da ih ispržite, bolje je u fritezi, jer su velike i biće vam teško u tiganju, jer treba da pazite i prilikom okretanja.
9. Servirajte sa svežom salatom i sosom od majoneza! Nek vam je slatko!