Ražano-pšenične rol-viršle

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
9k
95
591
13/04/2019
"Deci omiljene rol-viršle, ali sa ražano-pšeničnim brašnom. Da li se još pitate šta da napravite za doručak?"
Priprema60 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno80 min.
Porcije16
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano173
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g, belo
  • ražano brašno - 200 g
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 100 ml
  • voda - 100 ml
  • ulje - 50 ml
  • kiselo mleko - 4 prepunjene kašike
  • so - 1 1/2 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • čubar - 1 kašičica
  • kvasac - 1/2 kocke živi ili 1 kesica suvi
  • viršle - 16 komada male ili 8 velikih.
  • kačkavalj - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined U toploj vodi se razmiti kašika belog brašna, šećer, so i kvasac i ostavlja se 15 minuta na toplom da se aktivira.

Dve vrste brašna se pomešaju i u njih se dodaje narasla smesa, sveže mleko, ulje, kiselo mleko i jedno celo jaje i belance drugog i čubar, zamesi se meko, nelepljovo testo i ostavlja se da naraste natoplom dok ne udvostruči svoj obim.

Nakon što naraste, namazanim rukama se iskida na 16 jendakih lopti. Ako se koriste veće viršle one se preseku na polovine, tako da se dobiju dva manja parčeta. Kačkavalj se seče na lente dužine kao parče viršle.

Svaka lopta se pretvara u fitilj i rukom se raspljeska kao lenta. Nakon toga ta lenta se uvaija oko svakog para viršle sa kačkavaljem, tako da ih dobro pokrije i da se oformi kifla. Na dno posude za pečenje u kojoj ćemo ih peći, stavlja se papir za pečenje, maže se blago masnoćom pomoću četke i kifle se ređaju preko nje.

Ostavljaju se još 15-20 minuta da narastu, mažu se žumancem drugog jajete, umućenog sa malo masnoće, posipaju se čubrom i peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20-30 minuta. Viršli i kačkavalju može da se doda i kriška kiselog krastavčića.

Beleška: Ako se koristi gotovo ražano-pšenično brašno, od njega se izmeri 600 g.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar