Neobrične sarme sa leblebijama

20/04/2019
"Zato što nisu sve sarme jednako ukusne, mi vam predstavljamo najbolje - drugačije sarme sa leblebijama i jagnjetinom "
Priprema55 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno90 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano95
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • zelje - 4 - 5 veza, veće
  • jagnjeće mleveno meso - 200 g
  • leblebije - 1 tegla od 430 g
  • integralni pirinač - 1 šolja za kafu, blanširan
  • pestil od šljiva - 60 g
  • mladi luk - 2 vete
  • paradajz pire - 3 supene kašike
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • nana - 2 supene kašike, sveža
  • aleva paprika - krupnija, ljuta
  • za bujon
  • jagnjeći ragu - 1 kg
  • maslac - 3 supene kašike
  • luk - 1 glavica, crni
  • šargarepa - 1 komad
  • za mlečni sos
  • kiselo mleko - 10 supenih kašika
  • tahini od susama - 2 supene kašike
  • kumin - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • mladi belo luk - 4 - 5 strukova od belog dela
  • so - po ukusu
  • aleva paprika - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operemo jagnjeći ragu od sitnih koštica. U velikoj šerpi rastopimo maslac. Poređamo kosti sa kičmenom moždinom u njima, dodajemo luk i šargarepu, isečenu na dva dela i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se krčka na tihoj vatri dok se potpuno ne skuva - kičmena moždina treba da se izvadi. Procedimo bujon i ostavljamo sa strane.

Potopimo pirinač u posudu sa toplom vodom na 1 sat.

Prelivamo pestil od šljiva sa malo tople vode i promešamo dok se ne rastvori.

Operemo pažljivo listove zelja. Savijemo na dva dela i provučemo oštricom noža tačno pokraj žilica da bismo ih odstranili. Stavljam oovdu sa solju da provri i blanširamo minut-dva listove. Izvadimo ih uz pomoć rešetkaste kašike i prebacujemo u posudu sa ledenom vodom. Pošto su mnogo fini, pažljivo ih ocedimo. Ja ih prethodno razvijem i poređam na tanjir da ne bih gubila vreme priplikom uvijanja sa nadevom.

Bujon je gotov, listovi su poređani, ostaje da pripremimo nadev za sarme.

Zato u odgovarajućoj kaseroli sotiramo u maslinovom ulju sitno iseckan mladi luk. Začinimo solju i biberom i malo ljute aleve paprike i dodajemo paradajz pire, pomešano sa malo vode, crveni luk i oceđeni pirinač. Čim zrna postanu providna, skidamo sa vatre i ostavljamo nadev sa strane da se ohladi. Oceđene leblebije sameljemo, ali ne sitno.

Pomešamo ih sa mlevenim mesom, pestilom, nanom i dodajemo u dinstani pirinač. Dobro promešamo sastojke. Uvijamo sarme i poređamo ih u nekoliko redova u šerpu.

Prelivamo jagnjećim bujonom dok ih ne pokrije. Poklopimo tanjirom i kuvamo na tihoj vatri 35 minuta.

Za mlečni sos pomešamo mleko sa tahinijem od susama, prethodno pomešan sa maslinovim uljem. Dodajemo sitno iseckan beli luk /može i čenove/. Začinimo kuminom i solju po ukusu. Po želji možemo dodati i malo soka od limuna.

Sarme serviramo tople, prekrivamo mlečnim sosom sa belim lukom i posipamo alevom paprikom.

Serviramo sa zelenom salatom sa mentom i mladim belim lukom i zrnima leblebija.

Savet: Preostali jagnjeći bujon zamrznite u flaši ili u kockicama koji ćete lako dodati u prolećna jela sa spanaćem, zelejm pirinčem, supom i drugim.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar