Način pripreme
U posoljenoj vodi se kuvaju bataci i bubci, ali ne da budu potpuno gotovi. U zagrejanoj masnoći se zaprži luk, šargarepa i paprike (isečene na sitno) 3-4 minuta. Dodaju im se blago skuvani bubci i opran pirinač.
Stavljaju se svi začini osim aleve paprike i sve se prži na umerenoj laganoj vatri (ako se pirinač mnogo lepi, stavlja se sasvim malo bujona) bar 6-7 minuta.
Stavlja se aleva paprika i dobro se promeša. Kada se oseti poznata aroma zapržene aleve paprike stavlja se narendan paradajz i zaprži se još minut-dva.
Na dno posude za pečenje se poređaju bataci i deo isečenih pečuraka, odozgo se sipa pirinač, zapržen sa povrćem i bubcima, preko toga se sipaju i preostale isečene pečurke i preliva se bujonom (4 prema 1).
Peče se dok ne bude gotovo na ne više od 250 (ja zaustavim rernu, dok još ima malo tečnosti, zato što pri hlađenju pirinač upija još i postoji opasnost da postane suv).