Način pripreme
Očistimo pileće grudi od žilica i otvaramo kao leptir. Ostavljamo pileće meso između dva lista papira za pečenje i pažljivo izlupamo dok ga ne istanjimo.
Isečemo sitno čen belog luka. Očistimo, oljuštimo papriku i isečemo je na tanke trakice. Isečemo meso na dva dela.
Posipamo beli luk preko parčeta mesa. U jedan kraj svakog parčeta stavljamo snop od trakica crvene paprike i rasporedimo spanać. Po sredini namažemi pireom od paprika. Izrendamo zreo sir odozgo.
Začinimo biberom i solju. Posipamo orasima i uvijamo meso u rolate. Isečemo pravougaonike od aluminijumske folije i namažemo ih maslinovim uljem. Uvijamo čvrsto svaki rolat u foliju i pečemo na gril tiganju dok ne bude gotovo, oko 5 minuta sa svake strane.
Za sos pomešamo sve sastojke /bez maslinovog ulja i burbona/ u blenderu i sameljemo, ali ne mnogo sitno.
Ugrevamo duboki tiganj, u njega sipamo maslinovo ulje i sipamo ljuti sos da se kuva na tihoj vatri. Mešamo često dok se smesa ne redukuje, na kraju deglaziramo alkoholom. Ostavljamo još 10 minuta i skidamo sa vatre.
Rolate serviramo tople, ukrašene ljutim sosom i pečenom paprikom.
Ovaj sos je odličan dodatak uz pečeno meso i ribu /barbun i lubin/, na hot-dogu, takosu, burgerima, pikantnim bruseketima.
Savet: Ovaj sos konzumiraju samo odrasli, sa zdravim želucem i koji podnose ljutu hranu! Ako je ne podnosite, pije se sveže mleko, čiji protein rastvara kapsacin! Čuvajte oči prilikom mešanja sosoa!
Kada završite sa sečenjem ljutih paprika i pre nego što operete ruke vodom, potopite ih u sok od limuna koji usporava žarenje kože ili koristite rukavice.