Način pripreme
Stavljamo vodu da provri sa solju. Bolje da ima više soli i ako bude previše slano možete da razredite sa vodom. Ja koristim šerpu od pet litara i ostavljam oko 5 cm odozgo.
Nakon što voda provri, stavljamo piletinu da vri. Domaće pile se kuva teže, tako da treba više vremena, da ne bi ostalo žilavo.
Odvojeno ljuštimo, peremo i sečemo krompir na kocke. Sečemo paprike i luk na sitno. Stavljamo masnoću u tiganj da se zagreje i u njoj zapržimo luk, šargarepe i paprike.
Nakon što je pile dobro skuvano, stavljamo zaprženo povrće u bujon. Ostavljamo da dodatno vri. Na kraju stavljamo još malo soli, biber, celer i peršun.
Ja stavljam 2-3 kašike domaće krupno mlevene ljutenice, umesto samo paradajza, ali je to pitanje ličnog izbora. Serviramo posuto svežim peršunom. Može da se napravi i zaprška.