Način pripreme
Sipajte belo brašno u duboku posudu. Prepolovite pola kockice kvasca u čaši mlake vode. Dodajte kašičicu šećera i malo brašno.
Promešajte da se stvori kaša i ostavite kvasac da kratko nadođe.
Za sos prvo isecite glavicu luka i dva čena sitno. Ugrejte maslinovo ulje u posudi na vatri i dinstajte luk i beli luk sa prstohvatom soli dok ne omekša.
Oblikujte udubljenje u brašnu i sipajte kvasac unutra. Dodajte 1-2 supene kašike vode i počnite da mešate, dodajte vodu ako je potrebno. Kad smesa postane homogena prebacite na radnu površinu i mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo. Stavite testo za picu u posudu, pokrijte krpom ili folijom i ostavite da nadođe dok se ne udvostruči.
Sipajte konzervu paradajza u posudu sa lukom i belim lukom. Začinite biberom i origanom. Dodajte supenu kašiku paradajz pirea, promešajte i ostavite sos da se krčka na umerenoj vatri dok se ne zgusne.
Dodajte kašičicu šećera i čašu belog vina. Kuvjate sos još nekoliko minuta i skinite sa vatre.
Kad testo nadođe, ponovo ga premesite i razvucite na tanku koru, oblika kao posuda u kojoj ćete peći picu.
Prebacite koru u pleh i prelijte sa nekoliko kapljica maslinovog ulja. Sitno isecite bosiljak i dodajte u sos.
Rasporedite sos od paradajza ravnomerno na koru. Poređajte komade pikantne salame. Isecite mocarelu na kriške i poređajte odozgo.
Na kraju pokrijte picu slojem parmezana.
Prebacijte u ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 20-25 minuta.
Ukrasite peperoni picu listovima svežeg bosiljka, isecite na komade i servirajte.