Bonapeti.rs»Recepti»Pica»Klasična pica peproni

Klasična pica peproni

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367532k
Klasična pica peproni
Fotografije: Hrana za Dushata
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Za one trenutke sa prijateljima i porodicom, koji želite da budu nezaboravni - klasična pica peperoni"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 g
  • voda - 200 ml, mlaka
  • sveži kvasac - 30 g
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • za paradajz sos
  • paradajz - 400 g, konzervisan
  • paradajz pire - 2 supene kašike
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 čen
  • belo vino - 50 ml
  • origano - 1 kašičica
  • so - 1/2 kapičice
  • biber
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • bosiljak - 2 - 3 struka
  • za ukras
  • salama peperoni - 200 g, deblje isečena, koja god
  • parmezan - 150 g
  • mocarela - 300 g
  • bosiljak - 2 - 3 lista
* merne jedinice

Način pripreme

Sipajte belo brašno u duboku posudu. Prepolovite pola kockice kvasca u čaši mlake vode. Dodajte kašičicu šećera i malo brašno.

Promešajte da se stvori kaša i ostavite kvasac da kratko nadođe.

Za sos prvo isecite glavicu luka i dva čena sitno. Ugrejte maslinovo ulje u posudi na vatri i dinstajte luk i beli luk sa prstohvatom soli dok ne omekša.

Oblikujte udubljenje u brašnu i sipajte kvasac unutra. Dodajte 1-2 supene kašike vode i počnite da mešate, dodajte vodu ako je potrebno. Kad smesa postane homogena prebacite na radnu površinu i mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo. Stavite testo za picu u posudu, pokrijte krpom ili folijom i ostavite da nadođe dok se ne udvostruči.

Sipajte konzervu paradajza u posudu sa lukom i belim lukom. Začinite biberom i origanom. Dodajte supenu kašiku paradajz pirea, promešajte i ostavite sos da se krčka na umerenoj vatri dok se ne zgusne.

Dodajte kašičicu šećera i čašu belog vina. Kuvjate sos još nekoliko minuta i skinite sa vatre.

Kad testo nadođe, ponovo ga premesite i razvucite na tanku koru, oblika kao posuda u kojoj ćete peći picu.

Prebacite koru u pleh i prelijte sa nekoliko kapljica maslinovog ulja. Sitno isecite bosiljak i dodajte u sos.

Rasporedite sos od paradajza ravnomerno na koru. Poređajte komade pikantne salame. Isecite mocarelu na kriške i poređajte odozgo.

Na kraju pokrijte picu slojem parmezana.

Prebacijte u ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 20-25 minuta.

Ukrasite peperoni picu listovima svežeg bosiljka, isecite na komade i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: