Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Klasična pogača

Klasična pogača

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Autor
2k4915k409
Klasična pogača
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 3
26/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Ništa ne može da se poredi sa mirisom sveže ispečene pogače, tek izvađene iz rerne"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kockica
  • sveže mleko - 1 1/2 šolje
  • ulje - 4 supene kašike
  • kiselo mleko - 5 supenih kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • jaja - 2 komada
  • belanca - 1 komad
  • brašno - oko 1 kg
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • ulje - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvaac u svežem mleku. Dodajte so i šećer i promešajte. Napravite udubljenje u brašnu, sipajte smesu, razbijte jaja, dodajte belance, kiselo mleko i ulje i zamesite meko testo.

Pokrijte testo krpom i ostavite ga da nadođe. Namažite dno pleha za pečenje uljem. Razvucite testo, namažite žumancem, pomešanim sa mlekom i uljem. Napravite proreze preko pogače, nemojte ići do dna.

Ostavite pogaču da neko vreme, da se ponovo podigne. Pecite je u rerni tako što postepeno povećavate temperaturu do 180-200 stepeni.

Pecite dok ne dobije zlatnu boju. Gotovu pogaču naprskajte vodom, uvijte i ostavite da omekša.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: