Način pripreme
Pomešajte vodu sa šećerom u ugrejanoj posudi na vatri. Dodajte unutra štapić cimeta i zrna karanfilića i kardamona. Promešajte i ostavite smesu da provri i da se redukuje dok ne dobijete gust šećerni sirup.
U drugoj posudi rastopite maslac i propržite pšenični griz. Mešajte dok griz ne dobije zlatnu boju. Iseckajte šaku oraha sitno i dodajte griz. Kuvajte dok se alva ne zgusne.
Izvadite začine iz sirupa i počnite lagano da sipate griz u posudu. Skinite sa vatre i neprestano mešajte dok se alva ne zgusne.
Dodajte suvo grožđe i vratite posudu na vatru. Kuvajte još 4-5 minuta na umerenoj vatri.
Sipajte griz alvu u posudice za desert ili čaše.
Servirajte sa celim orasima i sveže izrendanom korom od limuna.
Servirajte aromatičnu griz alvu toplu.