Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Alva»Griz alva sa začinima i suvim voćem

Griz alva sa začinima i suvim voćem

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367512k104
Griz alva sa začinima i suvim voćem
Fotografije: Hrana za Dushata
1 / 9
02/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Klasika će uvek biti u modi, posebno ako improvizujete i dodate nešto sveže u omiljeni desert iz detinjstva"

Potrebni sastojci

  • pšenični griz - 200 g
  • maslac - 125 g
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 3 šolje
  • suvo grožđe - 30 g
  • orasi - 50 g
  • karanfilić - 3 - 4 zrna
  • karadamon - 3 - 4 zrna
  • cimet - 1 štapić
  • muskatni oraščić - 1 komad
  • za serviranje
  • orasi - 3 - 4 komada
  • pomorandža - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte vodu sa šećerom u ugrejanoj posudi na vatri. Dodajte unutra štapić cimeta i zrna karanfilića i kardamona. Promešajte i ostavite smesu da provri i da se redukuje dok ne dobijete gust šećerni sirup.

U drugoj posudi rastopite maslac i propržite pšenični griz. Mešajte dok griz ne dobije zlatnu boju. Iseckajte šaku oraha sitno i dodajte griz. Kuvajte dok se alva ne zgusne.

Izvadite začine iz sirupa i počnite lagano da sipate griz u posudu. Skinite sa vatre i neprestano mešajte dok se alva ne zgusne.

Dodajte suvo grožđe i vratite posudu na vatru. Kuvajte još 4-5 minuta na umerenoj vatri.

Sipajte griz alvu u posudice za desert ili čaše.

Servirajte sa celim orasima i sveže izrendanom korom od limuna.

Servirajte aromatičnu griz alvu toplu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: