Način pripreme
Skuvamo vodu sa šećerom dok se šećer ne rastopi i dok se sirup ne zgusne.
Ugrevamo maslac u posudi na vatri i u njega sipamo griz i pistaće.
Sipamo sirup na griz, zatvaramo posudu i stavljamo na jaku vatru da se kuva 2-3 minuta, posle smanjujemo jačinu ringle na pola i kuvamo još 5 minuta.
Kad prođe 5 minuta ponovo smanjujemo rernu i na niskoj temperaturi ostavljamo griz na još 6-7 minuta.
Skidamo posudu i pokrivamo je krpom. Ostavljamo 15 minuta.
Rasporedimo griz u posude, u sredinu svake ostavjamo prazno mesto za 1 kuglu sladoleda.
Rasporedimo sladoled od vanile i pitiskamo uz pomoć kašike dobro da nema praznog mesta. Oblikujemo loptu od griza sa nadevom od sladoleda.
Okrećemo posudu i preko nje stavljamo po nekoliko listića badema.