Način pripreme
Rastvorite kvasac u mlakoj vodi sa prstohvatom šećera i malo brašna. Ostavite da se aktivira na toplom 10 minuta.
Ugrejanu posudu sipajte sok od paradajza i začinite origanom. Isecite krupnije nekoliko čenova belog luka i dodajte. Posolite i ostavite sos da se krčka. Kad se sos zgusne skinite sa vatre, izvadite beli luk i ostavite kratko da se ohladi.
Isecite sušeni paradajz. Sipajte 350 g belog brašna u posudu i dodajte kašičicu soli, nakon toga sipajte i 150 g ražanog brašna. Dodajte kvasac, 2-3 supene kašike maslinovog ulja iz paradajza i 150 ml vode. Promešajte i dodajte sos od paradajza i iseckani suvi paradajz.
Sve zajedno pormešajte, u ovoj etapi testo treba da bude lepljivo. Prebacite u namazanu posudu, pokrijte folijom i ostavite pola sata da nadođe.
Kad hleb nadođe, udarajte testo nekoliko puta o radnu površinu i stavite u kalup za hleb. Namažite umućenim žumancem i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni 40-50 minuta.