Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb sa ruzmarinom i maslinama

Hleb sa ruzmarinom i maslinama

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367532k
Hleb sa ruzmarinom i maslinama
Fotografije: Hrana za Dushata
7 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Ako vas svaki zalogaj tera da zatvorite oči i da sanjate o senci maslinovog drveta, to je sigurno hleb sa ruzmarinom i maslinama, napravljen po ovom receptu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 šolja, belo
  • ražano brašno - 1 šolja
  • kvasac - 1 kocka
  • maslinovo ulje - 3 - 4 kašike
  • sveže mleko - 100 ml
  • masline - 50 g
  • ruzmarin - 1 - 2 struka
  • maslac - 100 g
  • jaje - 1 komad
  • pavlaka - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • seme maka - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte blago sveže mleko i pomešajte ga sa kašičicom šećera, kockom kvasca i 1-2 kašike maslinovog ulja. Dodajte kašičicu belog brašna. Ostavite smesu na toplom 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.

Pomšajte u dubokoj posudi belo i ražano brašno, dodajte prstohvat soli i promešajte. Oformite udubljenje i sipajte kvasac. Dodajte meki maslac i 3 kašike maslinovog ulja. Počnite da mesite meko testo dodajući mlaku vodu, ako je neophodno. Oblikujte testo u loptu i prebacite u posudu. Pokrijte prozračnom folijom. Ostavite testo da naraste 20-25 minuta na toplom.

Kada testo za hleb naraste, ponovo ga umesite i razvijte u list dbljine pola centimetra. Iseckajte na sitno struk ruzmarina i pospite testo. Pospite krupno iseckanim maslinama.

Uvijte hleb u rolat i oblikujte po svojoj želji. Stavite u kalup za pečenje. Pokrijte prozračnom folijom i ostavite da naraste ponovo novih 20-30 minuta.

Umutite žumance jednog jajeta sa 1-2 kašike pavlaka i namažite hleb.

Pospite semenom maka i prebacite u rernu i pecite u pretkodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni pola sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: