Način pripreme
Oljuštite špargle i odstranite tvrdi deo u kraju svakog struka.
Isecite na sitno glavicu luka i izdinstajte ga u 2 kašike maslinovog ulja na kratko. Kada omekša dodajte pirinač za rižoto. Začinite solju i biberom i zapržite minut-dva dok zrnca ne postanu prozračna.
Sipajte belo vino i kuvajte još 3-4 minuta dok miris alkohola ne ispari. Počnite da sipate litar bujona od povrća u porcijama mešajući neprestano.
Dodajte po šolju i mešajte dok ga pirinač potpuno ne upije. Dodajte drške špargli i nastavite da dodajete bujon. Mešajte sve vreme, da dobijete glatku i kremastu strukturu.
Kada je rižoto gotov smanjite ringlu, dodajte pavlaku i kuvajte još minut-dva. Sklonite posudu sa ringle i dodajte 50 g narendanog tvrdog sira.
Zagrejte parčence maslaca u odvojenoj posudi i stavite unutra krhke vrhove špargli. Začinite solju i biberom i dinstajte kratko tek toliko da omekšaju.
Sipajte rižoto sa belim vinom i šparglom u dubok tanjir, garnirajte odozgo sotiranim šparglama sa maslacem i servirajte.