Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Rižoto sa belim vinom i šparglom

Rižoto sa belim vinom i šparglom

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367512k104
Rižoto sa belim vinom i šparglom
Fotografije: Hrana za Dushata
1 / 10
06/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
3
"Jednostavno, ali savršeno - tako bismo opisali ovaj rižoto čoveku koji ga još nije probao"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 150 g, arborio
  • špargla - 1 vezica
  • maslac - 150 g
  • luk - 1 glavica
  • belo vino - 150 ml
  • bujon od povrća - 1 litar
  • pavlaka - 150 ml, za kuvanje
  • pekorino - 30 g, sir
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite špargle i odstranite tvrdi deo u kraju svakog struka.

Isecite na sitno glavicu luka i izdinstajte ga u 2 kašike maslinovog ulja na kratko. Kada omekša dodajte pirinač za rižoto. Začinite solju i biberom i zapržite minut-dva dok zrnca ne postanu prozračna.

Sipajte belo vino i kuvajte još 3-4 minuta dok miris alkohola ne ispari. Počnite da sipate litar bujona od povrća u porcijama mešajući neprestano.

Dodajte po šolju i mešajte dok ga pirinač potpuno ne upije. Dodajte drške špargli i nastavite da dodajete bujon. Mešajte sve vreme, da dobijete glatku i kremastu strukturu.

Kada je rižoto gotov smanjite ringlu, dodajte pavlaku i kuvajte još minut-dva. Sklonite posudu sa ringle i dodajte 50 g narendanog tvrdog sira.

Zagrejte parčence maslaca u odvojenoj posudi i stavite unutra krhke vrhove špargli. Začinite solju i biberom i dinstajte kratko tek toliko da omekšaju.

Sipajte rižoto sa belim vinom i šparglom u dubok tanjir, garnirajte odozgo sotiranim šparglama sa maslacem i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: