Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Iznutrice»Praznična jagnjeća džigerica sa prilogom od spanaća, kinoe i šumskih pečuraka

Praznična jagnjeća džigerica sa prilogom od spanaća, kinoe i šumskih pečuraka

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Praznična jagnjeća džigerica sa prilogom od spanaća, kinoe i šumskih pečuraka
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Za one koji se ne boje da prekinu tradiciju - Praznična jagnjeća džigerica sa prilogom od spanaća, kinoe i šumskih pečuraka"

Potrebni sastojci

  • jagnjeća džigerica - 4 kotleta
  • soda bikarbona - 1 supena kašika
  • biljno ulje - 1 supena kašika
  • za prilog
  • spanać - 500 g
  • kinoa - 1 šolja, kuvana
  • šumske pečurke - 1 tegla, konzerva
  • mladi luk - 3 struka
  • nana - 3 struka, sveža
  • maslac - 45 g
  • so
  • biber
  • za pire od šargarepe
  • šargarepa - 300 g
  • maslac - 20 g
  • pavlaka - 50 ml
  • žumanca - 3 komada, od prepelice
  • brašno - 2 supene kašike
  • šargarepa - 270 g
  • kurkuma - 1 - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
  • za majonez sos
  • majonez - 5 supenih kašika
  • nana - 4 struka
  • sremuš - 6 listova
  • peršun - 3 struka
* merne jedinice

Način pripreme

Kotlete džigerice operemo dobro i odvajamo sve žilice. Treba da budu debljine 1 cm. Stavljamo ih u posudu sa hladnom vodom i sodom na oko 35 minuta. U alkaliziranoj vodi džigerica postaje krtija i sočnije teksture.

Operemo dobro, ocedimo i odušim džigericu. Namažemo je boljnim uljem i pečemo sa obe strane u ugrejanom teflonskom tiganju. Stavljamo pečene kotlete u vatrostalnu činiju, posolimo nakon toplotne obrade i poklopimo. Tako čuvamo temperaturu džigerica koje se dinstaju u sosu koji se odvaja, on će nam kasnije biti potreban.

Za prilog očistimo i dobro operemo svo povrće - spanać, mladi luk i nanu. Isečemo ih i sotiramo u maslacu u ugrejanom tiganju. Dodajemo i šumse pečurke oceđene od vode.

Začinimo solju i biberom po ukusu. Nkon što se dobro izdinstaju posipamo sitno iseckanom nanom. Kinou prethodno skuvmao. Dodajemo je u zeleni prilog, promešamo i ostavljamo sa strane pored rignle.

Nakon toga pripremamo pire od šargarepe, čiji se ukusi dopunjuju sa ukusima zapčene džigerice. Opranu i očišćenu šargarepu skuvamo u posoljeno vodi. Pasiramo i procedimo.

Pire od šargarepe dodajemo u svetlu zapršku. U maslacu propržimo brašno, razredimo ga sa sosom iz pečene džigerice i pavlakom. Kuvamo oko 10 minuta.

Nakon toga skidamo sa vatre, dodajemo žumanca i kurkumu, mešamo dok pire ne postane homogeno. Ako je gusto, možemo razrediti sokom od šargarepe koji se odvoji.

Za boju u tanjiru sam dodala zeleni sos od belog luka i majoneza, koji se priprema veoma lako. U posudi pasiramo zelene začine - nanu, peršun i sremuš. Procedimo i dodajemo sok u majonez.

Serviramo jagnjeću džigericu u ugrejanom porcelanskom tanjiru. Ukrašavamo spanaćem i konoom. Stavljamo špricem pire od šargarepe i zeleni majonez sos, ukrašavamo po želji. Ukrašavamo šumskim pečurakama i cvetovima ljubičice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: