Lazanja od divljači za specijalne prilike

13/05/2019
"Samo nam dajte povod i pripremićemo vam takvu lazanju od divljači da ćete polizati ne prste, nego pleh "
Priprema30 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno120 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano15
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju - 15 komada
  • kačkavalj - po ukusu, za posipanje
  • za mleveno meso divljači
  • meso divljeg zeca - 500 g
  • svinjsko meso - 200 f
  • mast - 1 supena kašika
  • prezle - 2 supene kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so - 1 kačica
  • za crveni sos
  • paradajz - 500 g
  • šećer - 1 kašičica
  • beli luk - 2 čena
  • praziluk - 1 struk
  • bosiljak - 1 prstovat
  • origano
  • so - 1 prstohhvat
  • za beli sos
  • brašno - 10 supenih kašika
  • maslac - 150 g
  • sveže mleko - 1 l
  • pečurke - 200 g
  • beli biber - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo mleveno meso od divljači, zečetinu i svinjetinu posebno samljemo, nakon toga pomešamo zajedno sa mašću (prethodno ugrejanom), prezlama, alevom paprikom i solju. Dobijeno mleveno meso ostavljamo da odstoji bar 4 sata ua frižideru.

Pripremamo crveni sos tako što poparimo paradajz, oljuštimo i sitno sečemo (možemo i pasirati), nakon toga zasladimo šećerom.

U dubokom tiganju propržimo praziluk i beli luk. U njih dodajemo i mleveno meso i kad se malo proprži dodajemo i paradajz, možemo dodati malo vode, ako smesa postane previše gusta. Sos ostavljamo da se krčka na tihoj vatri oko 7-8 minuta. Na kraju dodajemo i začine u njega i ostavljamo sa strane.

Beli sos pripremamo tako što u suvoj šerpi zapečemo brašno dok ne dobijemo zlatnu boju. Sipamo u drugu posudu da se pečurke proprže. Oljuštimo ih i sitno isečemo i propržimo u maslacu.

Nakon toga dodajemo zapečeno brašno i neprestano mešamo da se ne stvore grudvice. Na kraju lagano dodajemo i mleko, mešanje nastavljamo dok se sos sdovoljno ne zgusne. Na kraju dodajemo biber.

U posudu sa toplom vodom potopimo kore za lazanju, da omekšaju.

Ređanje:

U pleh stavljamo od belog sosa. Odozgo poređamo potrebne kore. Nakon toga beli sos, odozgo crveni. Po želji, nakon stavljanja soseva sipamo kačkavalj. Nakon toga ponovo poređamo kore i soseve istim redom. Možemo dobiti 2, 3 ili 4 reda kora u zavisnosti od veličine pleha.

Na vrh stavljamo kore i samo beli sos.

Lazanju pečemo u umerenoj rerni oko 30 minuta, nakon toga vadimo, obilno posipamo kačkavaljem i ponovo stavljamo u rernu ili dok se kačakvalj ne rastopi i zapeče.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar