Način pripreme
Operite patlidžan i isecite ga na krugove širine 1 cm. Izaberite nekoliko krugova za svaki ražnjić u zavisnosti od toga koliko želite da ražnjići budu dugi i pospite ih solju.
Sačekajte da puste tamnu vodu i da ocedite. Pripremite za to vreme mleveno meso, pomešajte sa jednom glavicom luka, jajetom i začinima. Ostavite malo da odstoji.
Zabodite na drveni ražnjić krugove patlidžana, nakon svakog stavite po jednu loptu ćufte, oblikujte rukama, namazanim uljem. Smenjujte patlidžan i ćufte i završite kriškama patlidžana. Stavite dva ražnjića u pleh i prelijte sa malo vode.
Oko ražnjića poređajte ceo crveni, sitni paradaj, cele paprike, prethodno ih probodite oštricom noža da se ne rasprsku, šargarepu, isečenu na kriške i beli luk, isečen na čenove. Pospite povrće prstohvatom soli. Sipajte jednu šolju tople vode i stavite u ugrejanu rernu da se peče na 200 stepeni dok se mleveno meso ne ispeče.
Za bešamel:
Stavite u malu šerpu 2-3 supene kašike ulja, zajedno sa kockicom maslaca. Čim se ugreje dodajte jednu kašiku brašna, promešajte i kad se proprži prelijte hladnim svežim mlekom.
Mešajte neprestano i čim se ugreje u mleko dodajte sok od rendanog i oljuštenog paradajza, isceđenog kroz cediljku. Mešajte da dobijete gladak sos. Pospite sa malo soli i mlevenim biberom.