Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Ražnjići»Patlidžan i ćufta na ražnjiću sa roze bešamelom

Patlidžan i ćufta na ražnjiću sa roze bešamelom

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Patlidžan i ćufta na ražnjiću sa roze bešamelom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
2
"Jedan drugačiji patlidžan, tako da se kaže - evo vam idealno je lo za pivo i vino"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada
  • mleveno meso - 400 g
  • paradajz - 6 - 7 komada, sitan
  • paprike - 5 - 6 komada, sitne
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 5 - 6 čenova
  • so
  • ulje
  • za mleveno meso
  • luk - 1 mala glavica
  • jaja - 1 komad
  • kumin
  • biber
  • čubar
  • sos
  • za bešamel sos
  • brašno - 1 supena kašika
  • ulje - 2 - 3 supene kašike
  • maslac - 1 supena kašika
  • sveže mleko - 220 ml
  • sok od paradajza - 100 ml
  • so - 2 - 3 prstohvata
  • biber - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Operite patlidžan i isecite ga na krugove širine 1 cm. Izaberite nekoliko krugova za svaki ražnjić u zavisnosti od toga koliko želite da ražnjići budu dugi i pospite ih solju.

Sačekajte da puste tamnu vodu i da ocedite. Pripremite za to vreme mleveno meso, pomešajte sa jednom glavicom luka, jajetom i začinima. Ostavite malo da odstoji.

Zabodite na drveni ražnjić krugove patlidžana, nakon svakog stavite po jednu loptu ćufte, oblikujte rukama, namazanim uljem. Smenjujte patlidžan i ćufte i završite kriškama patlidžana. Stavite dva ražnjića u pleh i prelijte sa malo vode.

Oko ražnjića poređajte ceo crveni, sitni paradaj, cele paprike, prethodno ih probodite oštricom noža da se ne rasprsku, šargarepu, isečenu na kriške i beli luk, isečen na čenove. Pospite povrće prstohvatom soli. Sipajte jednu šolju tople vode i stavite u ugrejanu rernu da se peče na 200 stepeni dok se mleveno meso ne ispeče.

Za bešamel:

Stavite u malu šerpu 2-3 supene kašike ulja, zajedno sa kockicom maslaca. Čim se ugreje dodajte jednu kašiku brašna, promešajte i kad se proprži prelijte hladnim svežim mlekom.

Mešajte neprestano i čim se ugreje u mleko dodajte sok od rendanog i oljuštenog paradajza, isceđenog kroz cediljku. Mešajte da dobijete gladak sos. Pospite sa malo soli i mlevenim biberom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: