Način pripreme
Počinjemo sa pripremom mlečnog sosa:
Operemo, oljuštimo i krupnije izrendamo krastavac. Prebacujemo ga u posudu i u njega dodajemo iseckani čen belog luka, kiselo mleko i so. Promešamo dobro i stavljamo u frižider, pokrivamo posudu folijom.
Priprema ćuftica:
Oljuštimo i sitno iseckamo luk. Polovinu pomešamo sa mlevenim mesom, jajetom, brašnom i začinima. Od ove smese pravimo ćufte i pažljivo ih nabodemo na ražnjić. Pečemo na roštilju sa obe strane dok ne budu gotove, nakon toga ih uvijamo u aluminijumsku foliju da ostanu tople.
Počinjemo sa pripremom sosa od povrća:
Operemo, osušimo i sitno isečemo tikvice. Sveže začine takođe. Ugrevamo ulje u dubokom tiganju i prebacujemo u njega zajedno sa 1/2 crnog luka. Pržimo 2-3 minuta (mešamo neprestano).
Paradajz iz konzerve isečemo i takođe dodajemo u tiganj. Promešamo i smanjujemo vatru. Dodajemo kockicu bujona, malo soli i 150 ml vode. Ostavljamo da se krčka tako oko 15 minuta ili dok se sos dovoljno ne zgusne.
Za prilog:
Operemo, oljuštimo i isečemo krompir na ne mnogo velike kocke.
Prebacujemo u vatrostalnu činiju i začinimo krupnije isečenim čenom belog luka, solju i alevom paprikom. Odozgo rasporedimo maslac, dodajemo vodu, poklopimo i pečemo na 200 stepeni oko 50 minuta.
Serviramo ćuftice sa dve vrste sosa i prilogom od aromatičnog, dinstanog krompira. Neka vam je slatko!