Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Ćufte»Ćuftice na ražnjiću sa dve vrste sosa i prilogom

Ćuftice na ražnjiću sa dve vrste sosa i prilogom

Asya ZaevskaAsya Zaevska
Kuvar
1312966824
Ćuftice na ražnjiću sa dve vrste sosa i prilogom
Fotografije: Asya Zaevska
1 / 2
10/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
5
"Genijalan predlog za sve koji imaju hladno pivo i pitaju se sa čime da ga serviraju"

Potrebni sastojci

  • za mlečni sos
  • krastavci - 250 g
  • beli luk - 1 čen
  • kiselo mleko - 300 g
  • so
  • za ćuftice
  • luk - 2 glavice
  • mleveno meso - 600 g
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 30 g
  • kumin - 2 kašičice, mleveni
  • čubar - 1 prstohvat
  • so
  • za sos od povrća
  • tikvice - 1 komad
  • bosiljak - 1/2 veze, svež
  • ruzmarin - 2 struka, svež
  • paradajz - 1 konzerva, velika
  • bujon od povrća - 1 kocka
  • voda - 150 ml
  • ulje - 3 supene kašike
  • za prilog
  • krompir - 4 komada, veliki
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • so
  • beli luk - 2 čena
  • maslac - 50 g
  • voda - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo sa pripremom mlečnog sosa:

Operemo, oljuštimo i krupnije izrendamo krastavac. Prebacujemo ga u posudu i u njega dodajemo iseckani čen belog luka, kiselo mleko i so. Promešamo dobro i stavljamo u frižider, pokrivamo posudu folijom.

Priprema ćuftica:

Oljuštimo i sitno iseckamo luk. Polovinu pomešamo sa mlevenim mesom, jajetom, brašnom i začinima. Od ove smese pravimo ćufte i pažljivo ih nabodemo na ražnjić. Pečemo na roštilju sa obe strane dok ne budu gotove, nakon toga ih uvijamo u aluminijumsku foliju da ostanu tople.

Počinjemo sa pripremom sosa od povrća:

Operemo, osušimo i sitno isečemo tikvice. Sveže začine takođe. Ugrevamo ulje u dubokom tiganju i prebacujemo u njega zajedno sa 1/2 crnog luka. Pržimo 2-3 minuta (mešamo neprestano).

Paradajz iz konzerve isečemo i takođe dodajemo u tiganj. Promešamo i smanjujemo vatru. Dodajemo kockicu bujona, malo soli i 150 ml vode. Ostavljamo da se krčka tako oko 15 minuta ili dok se sos dovoljno ne zgusne.

Za prilog:

Operemo, oljuštimo i isečemo krompir na ne mnogo velike kocke.

Prebacujemo u vatrostalnu činiju i začinimo krupnije isečenim čenom belog luka, solju i alevom paprikom. Odozgo rasporedimo maslac, dodajemo vodu, poklopimo i pečemo na 200 stepeni oko 50 minuta.

Serviramo ćuftice sa dve vrste sosa i prilogom od aromatičnog, dinstanog krompira. Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: