Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Mekan uskršnji kolač sa nitima, mešen u mini pekari

Mekan uskršnji kolač sa nitima, mešen u mini pekari

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Priprema ukusnih uskršnjih kolača uopšte nije teška, samo pritiskate dugme mini pekare - ostalo ćete naučiti ovde"

Potrebni sastojci

  • smesa sa kvascem
  • sveže mleko - 50 ml
  • sveži kvasac - 21 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • za uskršnji kolač
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 150 g
  • maslac - 50 g
  • ulje - 75 ml
  • sveže mleko - 80 ml
  • kora od limuna - 1 komad, izrendana
  • vanila - 1 kesica
  • so - ¼ kašičice
  • brašno - 550 g
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
  • šećer - za posipanje, pokvašen
* merne jedinice

Način pripreme

Sastojci treba da odstoje na toplom bar 1 sat pre pripreme!

U posudi sa poklopcem izmrvite kvasac, dodajte šećer i sipajte prethodno ugrejano sveže mleko. Promešajte da se rastvore, poklopite posudu i stavite u ugrejanu rernu na 30 stepeni oko 10-15 minuta da nadođe.

U metalnoj posudi umutite jaja, dodajte šećer, sveže mleko, rendanu koru od limuna i vanilu.

Posebno rastopite maslac i dodajte ulje, promešajte. Lagano sipajte polovinu masnoće u smesu od jaja, stavite na tihu vatru da se ugreje uz neprestano mešanje, NEMOJTE UGREVATI!

U posudu prosejte brašno i dodajte so, promešajte.

U posudu mini pekare prvo sipajte ugrejanu smesu od jaja, posle kvasac i na krjau brašno. Uključite na program mešenje i nadolaženje. Za vreme mešenja treba da budete blizu, da biste sipali preostalu masnoću iz nekoliko puta dok se ne potroši, a pred kraj mešenja treba da imate meko i elastično testo.

Ostavite mini pekaru da završi program nadolaženja testa za uskršnji kolač. Kad mini pekara završi, na namazanu radnu površinu sipajte nadošlo testo.

Pritisnite testo nekoliko puta da izađe vazduh, NEMOJTE MESITI! Podelite testo u delove koji su vam potrebni za pletenje kolača, to zavisi od načina na koji želite da oblikujete. Pre uplitanja u firilj uvijte koliko je moguće svaki fitilj, ispletite labavu pletenicu da vam ne puknu prilikom nadolaženja i pečenja.

Stavite ispleteni kolač u rernu, prethodno uključenu na 30 stepeni 60 minuta da se udvostruču. Dobro umutite 1 jaje i namažite, pospite šećerom, pomešanim sa nekoliko kapljica vode.

Stavite u rernu i onda uključite da se ugreva na 150 stepeni. Nakon što dobije lepu zlatnobraon boju odozgo, a to je nakon 15 minuta, stavite aluminijumsku foliju i ostavite da se ispeče, proverite čačkalicom za zube, treba da izađe suva.

Izvadite pleh i pokrijte čistom krpom 10 minuta, nakon toga pažljivo izvadite iz pleha.

Da ne biste imali problema prilikom vađenja, najbolje stavite papir za pečenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: