Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Domaća torta po starom receptu

Domaća torta po starom receptu

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Domaća torta po starom receptu
Fotografije: Maria Simova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Otvaramo stare teftere i tamo vidimo šta - recept za najukusniju tortu, koju odmah sa vama delimo"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 2 šolje
  • kiselo mleko - 500 g
  • soda bikarbona - 2 kašičice
  • vanila - 2 komada
  • brašno - 3 šolje, prosejano
  • kakao - 2.5 kašičica
  • za krem
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 2 šolje
  • sveže mleko - 1 litar
  • brašno - 4 supene kašike
  • maslac - 70 g
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom, dodajte nadošllo kiselo mleko sa sodom u njemu i promešajte. Dodajte vanilu i prosejano brašno, mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Podelite smesu u tri jednake posude, u jednu dodajte kakao i promešajte.

U pleh, obložen papirom za pečenje i namazan sa malo masti, pecite 3 kore, jednu po jednu u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Izvadite pečene kore i stavite na rešetku da se ohlade.

Za to vreme pripremite krem od jaja, pomešajte mleko i šećer u metalnoj posudi na tihoj vatri da provri. Posebno umutite jaja, dodajte mali deo mleka i brašno, mešajte dok ne dobijete glatku homogenu smesu.

Dodajte lagano smesu uz neprestano mešanje u mleko i mešajte dok se ne zgusne. Skinite krem sa vatre i dodajte maslac, mešajte dok se potpuno ne rastopi i dok ne upije krem.

Sastavite tortu tako što smenjujete: žutu koru - krem, braon koru - krem, žutu koru - krem, namažite tortu sa strane kremom i ukrasite sa malo mlevenih oraha i parčetom rendane čokolade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: