Testo za mekike koje ne zadržava masnoću

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj67523
26/05/2019
"Recite dosta masnim mekikama uz ovo super testo koje ne upija masnoću pri prženju"
Priprema15 min.
Ukupno15 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano942
  • Pregledi tokom meseca298
  • Pregledi tokom sedmice245
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 650 g
  • sveže mleko - 1 šolja
  • kvasac - 4 g, suvi
  • šećer - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 1 šolja, sa kvascem
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike i još za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je recept za testo za mekike koje ne bivaju masne jer ne zadržavaju masnoću pri prženju.

Zagrevamo blago sveže mleko, sipamo suvi kvasac, šećer i 1-2 kašike brašna, ostavljamo da se aktivira kvasac.

Prosejemo brašno, sipamo so i kvasno mleko sa sodom, koja je nakisla u njemu. Promešamo i dodajemo gotovi kvasac sa svežim mlekom i šećerom.

Zamesimo srednje meko testo, dodajući po jednu kašiku ulja pri mešenju, dok testo ne upije tri kašike i ne postane glatko.

Ostavljamo oko sat, pre nego što pržimo mekiki, ili stavljamo u kesu u frižider za sledeći dan. Treba da se predvidi veća kesa koja se vadi bar 15 minuta pre prženja, da bi testo dobilo sobnu temperaturu.

Testo se ne mesi ponovo, kidaju se loptice velličine mandarine, razvlače se rukama, pravi se rupa u sredini i prži se u zagrejanom ulju.

Mekike su mekane kao patišpanj a najviše od svega - nisu masne!

Dobar početak dana!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar