Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Keks Torta»Čokoladna keks torta Raskoš

Čokoladna keks torta Raskoš

Fat BertaFat Berta
Džedaj
63714850277
Čokoladna keks torta Raskoš
Fotografije: Fat Berta
4 / 5
27/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
15
"Ništa ne tera loše raspoloženje brže od parčeta Čokoladne torte sa keksom Rakoš"

Potrebni sastojci

  • keks - 800 g, čajni
  • orasi - 100 g (1 šolja)
  • za čokoladni sirup
  • šećer - 200 g (1 šolja)
  • kakao - 60 g (1/2 šolje) prirodan, nezaslađen
  • voda - 240 ml
  • maslac - 150 g (2/3 šolje)
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt ili 3 - 4 kesice
  • za čokoladni ganaš
  • pavlaka - 120 ml (1/2 šolje) za kuvanje (35 % masti)
  • čokolada - 120 g, crna (čokoladna kuvertira)
* merne jedinice

Način pripreme

Izmrvite čajni keks u odgovarajuću veliku posudu, ali ne mnogo sitno. Orahe pecite kratko u suvom tiganju, pazite da ne izgore, nakon toga ih isecite nožem na sitnije komade i ako je potrebno sipajte u keks.

Za čokoladni sirup zajedno pomešajte šećer sa kakaom, promešajte žicom i postepeno dodajte vodu, nemojte prestajati da mešate. Dodajte maslac i stavite smesu da se kuva na vatri, periodično mešajte. Nakon što provri mešajte nekoliko minuta dok se ne zgusne malo i skinite sa vatre. Ostavite smesu 10-ak minuta da se ohladi, sipajte preko keksa i promešajte dok smesa ne postane homogena.

Prelijte kalup za tortu sa pokretnim dnom, obložen papirom za pečenje po dnu, sipajte smesu i poravnajte, pritisnite lepo. Stavite u frižider dok pripremate čokoladni ganaš.

Za njega ugrejte pavlaku dobro i unutra sipajte čokoladu/kuvertiru. Sačekajte 3 sekunde i promešajte dok smesa ne postane homogena. Ako vam se čini da je smesa mnogo gusta, dodajte malo svežeg mleka odokativno, ako vam se čini da je ređa - sipajte oboje. Specijalno sam odokativno dodala i kakao i još malo svežeg mleka.

Sipajte ganaš preko čokoladne torte od keksa i vratite u frižider. Nakon oko 15-30 minuta vaša keks torta Rakoš je gotova za konzumiranje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: