Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Krompir čorba»Najukusnija krompir čorba sa zaprškom

Najukusnija krompir čorba sa zaprškom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Najukusnija krompir čorba sa zaprškom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"I najukusnija krompir čorba na svetu postaje još ukusnija sa zaprškom"

Potrebni sastojci

  • krompir - 550 g, hlebna vrsta (Pikaso ili Agata)
  • bujon od povrća - 1300 ml (somaći)
  • šargarepa - 1 komad
  • paprika - 1/2 komada, crvena
  • paprika - 1/2 komada, žuta
  • luk - 1 komad, krupna glavica
  • salca od paradajza - 1/2 šolje (od ružičastog paradajza)
  • koreni peršuna - 4 komada
  • rezanca - 80 g
  • maslac - 60 g
  • peršun - 3 struka, svež
  • aleva paprika - 1/2 kašičice
  • biber - 1/2 kašičice
  • lovorov list - 1 komad
  • ulje - 3 kašike
  • žumanca - 1 komad
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • limun - 1/2 komada
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštimo, očistimo i operemo dobro svo povrće. Luk, šargarepu i paprike isečemo na sitno ili blendiramo da bude brže. Krompir sečemo na srednje parčiće.

U odgovarajuću šerpu sipamo ulje i u njemu sotiramo na kratko isečeno povrće. Dodajemo maklo aleve paprike, salca od paradajza i kašiku soli po ukusu.

Nakon što omekšaju dodajemo malo aleve paprike, salca od paradajza i kašiku soli po ukusu. Sledi vrući bujon od povrća (ili voda ako nemate takav), biber, koreni peršuna i kocke krompira.

Čorba vri na veoma tihoj vatri. Deset minuta pre nego što je sklonimo sa vatre dodajemo u nju zapršku, lovorov listi i rezanca. Ostavljamo čorbu od krompira da se krčka još 15 minuta.

Za to vreme pripremamo zapršku od kiselog mleka i žumanca. Postepeno u nju dodajemo deo bujona i temperiramo.

Razređenu zapršku sipamo u čorbu i posipamo svežim isečenim peršunom. Serviramo je u činijicama, garniranu sa kockicom maslaca i kriškom limuna.

Po želji dodatno začinjavamo sa još sveže mlevenog bibera i umućenom pavlakom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: