Način pripreme
Oljuštimo, očistimo i operemo dobro svo povrće. Luk, šargarepu i paprike isečemo na sitno ili blendiramo da bude brže. Krompir sečemo na srednje parčiće.
U odgovarajuću šerpu sipamo ulje i u njemu sotiramo na kratko isečeno povrće. Dodajemo maklo aleve paprike, salca od paradajza i kašiku soli po ukusu.
Nakon što omekšaju dodajemo malo aleve paprike, salca od paradajza i kašiku soli po ukusu. Sledi vrući bujon od povrća (ili voda ako nemate takav), biber, koreni peršuna i kocke krompira.
Čorba vri na veoma tihoj vatri. Deset minuta pre nego što je sklonimo sa vatre dodajemo u nju zapršku, lovorov listi i rezanca. Ostavljamo čorbu od krompira da se krčka još 15 minuta.
Za to vreme pripremamo zapršku od kiselog mleka i žumanca. Postepeno u nju dodajemo deo bujona i temperiramo.
Razređenu zapršku sipamo u čorbu i posipamo svežim isečenim peršunom. Serviramo je u činijicama, garniranu sa kockicom maslaca i kriškom limuna.
Po želji dodatno začinjavamo sa još sveže mlevenog bibera i umućenom pavlakom.