Način pripreme
Svinjska rebra mogu da budu neverovatno krta i ukusna po ovom receptu, ne treba da radite mnogo i da gubite vreme.
Zovu se rebarca Barbikju, ne zato što se pripremaju na roštilju, nego zbog sosa, koji se nalazi u receptu i glavni je sastojak čiji ukus dominira.
Najvažniji uslov je da izaberete ukusno i kvalitetno meso, veliki komad svinjskih rebara, po kojima treba da bude i slanine.
Ne secite komad na posebna rebra, nego ostavite cela. Natrljajte biberom i alevom paprikom i šećerom.
Posebno promešajte barbijku sos i pire od paprika, brendi, so, ruzmarin i druge začine. Za bi ukus bio slađi, možete dodati još braon šećera ili kašičicu meda.
Namažite obilno recept sa ovom smesom, a ako vam ne bude dovoljno možete dodati još malo.
Pokritje streč folijom i stavite u frižider na nekoliko sati, može i jednu noć.
Kad dođe vreme da pripremite svinjska rebra, izvadite ih iz frižidera na 30 minuta da odstoje, važno je da budu hladna kada ih stavite u rernu.
Stavite u pleh, na dno sipajte oko 150 ml vode i uvijte alu folijom.
Pecite na 200 stepeni oko sat i po, posle skinite foliju i pecite dok ne dobiju zlatnu boju, još oko 30 minuta.
Gledajt stalno da biste dodavali po malo vode, najviše da ne izgori po dnu pleha.
Vreme pečenja takođe treba da se kontroliše u zavisnosti od debljine rebara i sloja masti po njima.
Kad izvadite iz rerne, uvijte folijom 10 minuta pre nego što servirate.
Servirajte pečena svinjska rebra sa prženim krompirom i zaboravite na dijetu bar jedan dan :)
Prijatno!