Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklavice sa čokoladom

Baklavice sa čokoladom

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Baklavice sa čokoladom
Fotografije: Veca
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
100 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Slatko da slađe ne može biti"

Potrebni sastojci

  • kore - 500 g, tanke, za pitu
  • Za sirup
  • šećer - 300 g
  • voda - 300 ml
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • Za nadev
  • eurokrem - po potrebi
  • orasi - 400 g, seckani
  • Za premazivanje
  • maslac - 200 g
  • Za valjanje rolnica
  • čokolada za kuvanje - 300 g čokolade
  • ulje - 6 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremiti sirup kako bi se dobro ohladio: u šerpu usuti šećer, dodati vodu i vanilin šećer, izmešati. Staviti na vatru i kuvati dok ne dobije potrebnu gustinu (treba da bude gušći). Skloniti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi.

Za rolnice: Maslac otopiti. Uzeti jednu koru, celu je premazati maslacem. Staviti drugu koru te i nju celu premazati maslacem. Preklopiti trećom korom, ali nju ne mazati celu maslacem, već se premaže više od polovine kore, a ostaviti deo koji se premaže eurokremom. Preko eurokrema naneti seckane orahe, urolati.

Iseći na rolnice željene dužine i poređati ih u pleh premazan maslacem. Postupak ponoviti i sa preostalim materijalom (dobijajući još pet rolata-znači-ukupno se dobiju šest rolata).

Sve rolnice poređati u pleh i peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta. Gotove rolnice izvaditi iz rerne i tako vrele ih umakati u hladan sirup, ocediti višak sirupa i ostaviti da se ohlade.

Za valjanje baklavica: U šerpu staviti čokoladu za kuvanje, dodati ulje i otopiti na pari. Valjati baklavice, poređati ih na pek-papir i posuti seckanim orasima. Ostaviti da se čokolada dobro stegne. Servirati i poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: