Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Uskršnje gurabije sa mirisom pomorandže

Uskršnje gurabije sa mirisom pomorandže

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Uskršnje gurabije sa mirisom pomorandže
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
15
"Gurabije možete jesti svaki dan, ali za Uskrs su nekako ukusnije i aromatičnije"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za mešnju
  • jaja - 2 komada
  • mast - 40 g, svinjska, rastopljena
  • kiselo mleko - 3 supene kašike, sa vrhom, gusto
  • šećer - 200 g + za posipanje
  • vanilin šećer - 10 g
  • pomorandže - 1 komad, srednje veličine
  • amonijačna soda - 1 kesica
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • belanca - 1 komad, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iscedite dve supene kašike soka od pomorandže i pomešajte u kiselom mleko. U ovu smesu sipajte dve vrste sode i promešajte.

2. Koru od citrusa izrendajte fino, trudite se da ne zakačite beli deo, samo narandžasti.

3. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Sipajte u njih mast i aktivirano kiselo mleko i izrendanu pomorandžu.

4. U tečnu smesu prosejte brašno u delovima, mešajte kašikom dok se sve ne upije. Ako je tresto previše meko dodajte još brašna, koliko je potrebno da dobijete tvrdo testo. Mesite rukom, nemojtre preterivati, nego samo da postane glatko.

5. Razvucite koru da bude debljine 4-5 mm i isecite uskršnje oblike - cvet, zečeve, šta god imate.

6. Poređajte gurabije u namazan pleh, ili obložen papirom za pečenje, u razmaku jedna od druge. Od ove količine sastojaka ćete napuniti 3 standardna pleha svake rerne.

7. Namžite svaku Uskršnju gurabiju umućenim belancem i pospite šećerom. Pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne porumene - oko 12-15 minuta.

8. Kada se gurabije ohlade, stavite i čuvajte u dobro zatvorenoj posudi, ako nećete odmah jesti.

Neka vam je slatko i srećan i ukusan praznik!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: