Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Keks torta»Kolač od keksa sa maskarponeom u čašama

Kolač od keksa sa maskarponeom u čašama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kolač od keksa sa maskarponeom u čašama3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"I kada vam neko kaže Da li želiš čašu deserta, nemojte odbojati - možda je kolač od keksa sa maskarponeom i čokoladom"

Potrebni sastojci

  • ZA KORU OD KEKSA
  • keks - 200 g, čajni
  • jaja - 3 komada
  • maslac - 100 g, mekani
  • šećer - 75 g
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • sok od limuna - 1 supena kašika, sveže isceđen
  • crna čokolada - 150 g (minimum 50 % kakaa)
  • za sos
  • maskarpone - 100 g
  • ceđeno kiselo mleko - 200 g
  • sveže mleko - 120 ml
  • bela čokolada - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Izmrvite ili sameljite keks u blenderu na fin prah - brašno. Crnu čokoladu izrendajte.

2. Umutite jaja sa maslacem na krem i u njih razbijte jedno po jedno jaje, mešajte neprestano.

3. U smesu sipajte sok i nakon toga brašno od mlevenog keksa sa praškom za pecivo. Na kraju dodajte rendanu čokoladu i mešajte dok ne postane homogena smesa.

4. Sipajte i poravnajte smesu u plehu, obloženim papirom za pečenje. Sloj treba da bude relativno tanak - 0.5-6 mm.

5. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta ili proverite čačkalicom za zube. Ostavite gotovu koru od keksa da se ohladi.

6. Za to vreme pripremite sos, ugrejte mleko i maskarpone na tihoj/umerenoj vatri. Stavite belu čokoladu u komadima i mešajte dok se ne rastopi i dok ne dobijete gladak sos. Ostavite da se potpuno ohladi.

7. U hladan sos dodajte ceđeno mleko i promešajte. Po želji možete zasladiti dodatno sa malo šećera u prahu.

8. Izlomite koru i stavite sloj u desertne čaše. Odozgo sipajte od sosa i tako dok ne popunite čašu. Važno je da sos bude hladan, da ne progriza koru od keksa, nego da samo prekrije koru.

9. Ukrasite kolač po želji i servirajte. Odlična dekoracija i dodatak uz ovaj desert bi bilo sveže šumsko voće ili listovi mente.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: