Način pripreme
Pamtite ukusnu i sočnu bakinu pitu, zar ne? Pita prisustvuje na našoj trpezi u svako doba godine i dobra je za doručak, ručak i večeru. Svi znamo, da se recept za tradicionalnu bugarsku pitu obično sprema sa belim sirom, ali mnogo stavljaju spanać, zelje, pirinač, krompir, jabuke, bindevu itd. U sledećim redovima predstavićemo vam klasičnu pitu sa sirom - omiljenu generacijama bugara.
U posudi umutite jaja, dodajte kiselo mleko i prašak za pecivo, promešajte.
Izmrvite sir posebno. Rastopite maslac u ulju da se dobro pomešaju.
Četkom namažite kore masnoćom dve po dve. Na svaki par ravnomerno stavite po 5-6 supenih kašika od smese i pospite sirom, tako ćete lakše kontrolisati količinu.
Uvijte kore u rolat od kraće strane da bi bili deblji komadi, a pita sočnija.
Uvijte rolate u pleh, namažite masnoćom, u oblik puža i namažite odozgo sa malo masnoće.
Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni na srednju rešetku i pecite 40-45 minuta dok ne bude gotovo.
Izvadite pitu i okrenite na rešetku naopako da se popari od spostvenih isparenja 10-15 minuta, i tako poparenu pitu ćete lakše odvojiti iz pleha.
Servirajte gotovu pitu sa sirom sa čašom ajrana. Neka vam je ukusno!
Sa Bonapeti.rs: Pita je omiljeni doručak i tokom godina sakupili smo brojne recepte za pite, koje treba da probate. Osim tradicionalne pite sa sirom, toplo preporučujemo da probate neku od naših slatkih pita ili da pripremite pitu sa spanaćem ili domaću mlečnu pitu. Šta god da odaberete, garantujemo da će biti ukusno!
Komentari