Način pripreme
Zdravo, evo jedne od najlakših varijanti za pitu. Ako još niste naučili da pravite pitu, sada je vreme:
Počinjemo tako što sitno izmrvimo sir, prvo rukama, a zatim viljuškom.
Umutimo 4 jaja, dodajemo im kiselo mleko i ponovo dobro promešamo. Dodajemo sir i ponovo dobro promešamo.
Nauljimo tepsiju (prečnika oko 20 cm) na dnu i sa strane četkom ili rukom.
Stavljamo 2 kore za podlogu pa stavimo fil (mešavina sira, jaja i kiselog mleka), dobro rasporedimo da bude svuda. I sada nastavljamo, posle svake kore stavljamo fil dok ne dođemo do kraja, za njega takođe ostavimo 2 kore, kao što smo uradili sa podlogom, da pita bude hrskavija.
Pitu dobro umotamo sa obe kore i isečemo na 6 trouglova, prvo kroz sredinu pa na po 3 trougla. Ako želite, možete je iseći na kvadrate ili kako god želite.
Istopimo maslac na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, pa ga prelijemo preko pite, počevši od rezova i ivica, i na kraju sve prelijemo.
Umutimo 2 jajeta i dodamo im gaziranu vodu (veoma je važno da ne otvarate gaziranu vodu dok ne dođe vreme za upotrebu, kako ne bi izgubili gaziranost). Sada promešamo jaja sa vodom i obilno prelijemo pitu, opet počevši od rezova i ivica.
Rernu zagrejemo na 180 stepeni i kada se zagreje stavimo i pečemo pitu sa sirom 40-50 minuta na 180 stepeni, bez ventilatora, a rerna peče sa obe strane, dole i odozgo. I stavljamo pitu u najniži deo rerne.
Izvadimo pitu i ostavimo da odstoji 5-10 minuta. (minimalno) pre nego što je sečemo. Isecite po zarezima koje ste ranije napravili ili jednostavno otkinite pitu.
Prijatno!
Najjednostavnija pita sa gotovim korama i gaziranom vodom je veoma ukusna i nestaće za tren!
Pogledajte i kako da napravite ukusnu pitu sa prazilukom, najbolju pitu sa sitnim sirom i pitu sa krompirom.