Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Jagnjetina»Pečeno jagnje»Jagnjeća kolenica sa pirinčem i spanaćem

Jagnjeća kolenica sa pirinčem i spanaćem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Jagnjeća kolenica sa pirinčem i spanaćem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
130 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
2
"Jedni pričaju o procvetalom drveću, a mi samo mislimo o jagnjećoj kolenici sa pirinčem i spanaćem"

Potrebni sastojci

  • jagnjeća kolenica - 2 komada (oko 600 g)
  • spanać - 250 g, zamrznut
  • pirinač - 250 g
  • beli luk - 4 - 5 čenova
  • luk - 1 glavica, srednja
  • menta - 4 - 5 grančica, suva
  • nana - 1 - 2 supene kašike ili po ukusu, suva
  • biber - po ukusu, mleven
  • ruzmarin - 1 supena kašika, suv
  • belo vino - 250 ml
  • ulje - oko 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite višak žilica na kolenicama i napravite na svakoj po 1-2 poprečna proreza po mesu da dobro upije ukuse, a i da se brže skuva.

2. Natrljajte kolenice biberom, ruzmarinom, nanom i malo soli. Stavite u pleh i prelijte delom ulja, polovinom belog vina i istom količinom vode. Odozgo i sa strane poređajte mentu i beli luk, nemojte ljuštiti čenove, samo ih pritisnite da se malo izgnječe.

3. Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 20 minuta, nakon toga okrenite i isto vreme pecite sa druge strane. Smanjite rernu na 180 stepeni i pecite kolenice oko 1 sat i 20 miuta, negde na pola sipajte preostalo belo vino i još vode. Takođe je dobro da uvijete aluminijumskom folijom da se meso ne suši.

4. Kada vam ostane 20 minuta od navedenog vremena, počnite sa pirinčem. Iseckajte luk i propržite u preostalom ulju sa prstohvatom soli. Čim omekša i počne da dobija boju dodajte odmah spanać - odmrznut, oceđen od vode i prethodno opran od skroba. Mešajte dok ne postane kristalan i sipajte vodu - 2.5 dela tečnosti na 1 deo pirinča. Imajte u vidu i sos iz pečenja.

5. Sipajte pirinač u kolenice, iz kojih ste izvadili grančice mente. Rasporedite ravnomerno i po želji pospite sa još nane i bibera, takođe i regulišite sos.

6. Pecite dok voda ne ispari - oko 25 minuta. Ja volim tvrđi pirinač i da se zrna odvajaju i da cu cela, ne izgnječena. Ako vam se dopada da bude kuvaniji, možete dodati malo više vode.

7. Nakon što izvadite iz rerne, pokrijte jagnjetinu sa pirinčem aluminijumskom folijom i odozgo krpom. Neka odstoji tako 10 minuta pre nego što servirate.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: