Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Jagnjetina»Pečeno Jagnje»Jagnjeća plećka sa pirinčem i spanaćem

Jagnjeća plećka sa pirinčem i spanaćem

Diana AndrovaDiana Androva
Kuvar
641133322
Jagnjeća plećka sa pirinčem i spanaćem
Fotografije: Diana Androva
1 / 3
08/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
6
"Savršena kulunarska 3 u 1 kombinacija - jagnjetina, pirinač i spanać"

Potrebni sastojci

  • jagnjeća plećka - 1 komad
  • so
  • za nadev
  • pirinač - 1 puna šolja /80 - 100 g/
  • jagnjeće iznutrice - kuvane i sitno iseckane
  • maslac - 30 g /1 puna supena kašika/
  • bujon - 1 kockica, pileći
  • spanać - 100 - 150 g, svež /15 - 20 listova/
  • mladi luk - 1 struk
  • nana - 10 listova, svež /1 kašičica, suv/
  • origano - 2 grančice svež /1 kašičica suv/
  • aleva paprika - 2 kašičice
  • so
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Veću šerpu napunimo vodom i potopimo listove spanaća unutra. Lepo ih operemo tako da nema zemlje po njima. Operemo ih tekućom vodom. Blanširamo spanać - nemojte ga ostavljati dugo, zato što su listovi spanaća nežni i postaće gnjecavi. Luk sitno isečemo, dinstamo kratko u ulju i maslacu.

Prebacujemo opran i oceđen pirinač, pržimo dok ne postane providan i dodajemo skuvane i isečene jagnjeće iznutrice. Posipamo alevom paprikom i dodajemo blanširani spanać.

Prelivamo sa 160 ml pilećeg bujona, dinstamo na tihoj vatri dok pirinač ne upije tečnost. Pred sam kraj posipamo nanom i origanom. Ostavljamo nadev da se ohladi. Odvojimo plećku od kostiju - da se dobije džep, u koji ćemo staviti nadev.

Posolimo plećku sa svih strana, dobro natrljamo, ostavljamo meso da odstoji 15 minuta. Punimo ga pripremljenim nadevom, učvrsimo čačkalicama za zube ili zašivamo koncem.

Stavljamo u namazan pleh za pečenje, posipamo alevom paprikom, dobro utrljamo. Sipamo malo vode, pokrivamo aluminijumskom folijom, stavljamo umereno ugrejanu rernu.

Pečemo na 180 stepeni 90 minuta. Skidamo foliju i pečemo dok ne dobije zlatnu boju. Kod mene kući mnogo vole nadev, često priremam duplu dozu pirinča i polovinu stavljam oko plećke, u sredini pečenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: