Način pripreme
U masnoći izdinstajte usitnjeni luk, praziluk i beli luk dok ne postanu prozračni. Dodajte i narendanu šargarepu. U povrće dodajte i mleveno meso da se prži dok se ne pretvori u mrvice. U smesu dodajte i očišćen i opran pirinač i dolijte šolju bujona.
Nakon što ispari voda sklonite sa ringle i dodajte usitnjen svež paradajz i začinite solju, biberom i alevom paprikom, pospite nanom i mirođijom (od mame znam, da se u sarme od loze obavezno stavlja nena).
Uvijte sarmice i poređajte gusto u posudu za pečenje, odozgo poređajte nekoliko listova, dolijte ostatkom bujona, da se prekriju, pritisnite ih tanjirom, poklopite poklopcem i pecite oko sat ili dok ne bude gotovo.
Servirajte sa sledećim sosom: U kiselo mleko dodajte istucani beli luk sa solju, dodajte orahe i promešajte. Sipajte u sos i 1-2 kašike bujona u kome su se pekle sarme.