Način pripreme
U duboku posudu sa kipućom vodom u koju smo stavili sok od pola limuna i kašičicu soli, blanširamo 2-3 minuta sveže listove loze.
Zagrevamo ulje i u njemu zapržimo luk narendan na rende. Dodajemo pirinač i pržimo ga da postane prozračan, nakon toga dodajemo očišćene i na sitno isečene pečurke, na rende narendan paradajz i dodajemo malo vode (oko 200 ml).
Ostavljamo da se krčka dok ne omekša pirinač oko 10 minuta i stavljamo mlevene orahe, suvo grožđe, biber, peršun isečen na sitno i so po ukusu.
Mešamo dobro i sklanjamo sa vatre. Ostavljamo da se blago ohladi i počinjemo da uvijamo sarmice. Dobro je da su listovi sveži, mladi, da su krhki i ne mnogo isečeni, da bi se lako uvijali.
Gotove sarmice poređamo u posudu za pečenje, posipamo ih sa 2-3 kašike maslinovog ulja i prstohvatom soli. Sipamo u posudu 2 šolje tople vode, u koju smo dodali sok od pola limuna.
Pokrivamo posudu za pečenje folijom i stavljamo je u zagrejanu rernu na 180 stepeni na oko 60 minuta. Serviramo sa kriškama limuna.